Welkom bij deel 2 van 'Een betere brei wereld begint bij jezelf!'
Enige jaren geleden blogte ik al over dit onderwerp, en nu is het tijd voor meer!
Maar waarom een betere brei-wereld? Waarom is dit onderdeel van mijn missie?
Ten eerste om awareness te creëren, en ten tweede om te laten zien dat gebreide of gehaakte items met eco friendly of duurzame garens óók heel mooi kunnen zijn!
Voor deel 1 klik hier

Mijn Missie
Als breister, ontwerpster en verkoopster van brei en haak garens zie ik het als mijn taak om de wereld een klein stukje mooier te maken door het gebruik van ecologische en/of duurzame wol en garens. Mijn reis begon in 2020..
Na enig onderzoek toen over het hoe en wat van wol en garens, gingen mijn ogen open! Ik werd mij bewust van mijn eigen impact bij het gebruik van garens die niet rekening houden met mijn eigen omgeving, en de indirecte invloed daarvan op mij. Dat ten eerste, en ook de impact op de dieren zelf en het productieproces.
Door het ontwikkelen en creëren van eigen brei en haak patronen, wil ik jullie laten zien dat er heel veel moois te maken is met duurzame wol en garens! Wist je trouwens dat (bijna) al mijn designs zijn gemaakt met ecologische garens? En dat is fijn! Zo kun je gelijk zien wat je er mee kunt maken en creëren. Dat is wat ik jullie graag wil laten zien! Er is veel mogelijk met duurzaam geproduceerde garens, en een van de vele voordelen vind ik: Het gaat ook nog eens langer mee!
Het gaat de goede kant op!
Gelukkig zijn er al heel wat misstanden in deze sector opgelost in een paar jaar tijd, en er komen steeds meer initiatieven om processen te verbeteren. Soms vind je nog wel eens een paar procent polyamide of nylon in een garen, maar dit is vaak al gerecycled of word duurzaam geproduceerd. Een voorbeeld daarvan is de Fonty Ombelle. Dit garen bevat naast 75% geiten mohair, en een kern van 20% natuurlijke wol, ook een vleugje polyamide van 5%.. Zonder de polyamide zou dit garen geen stevigheid hebben. En kun je er dus niet mee breien.. Met dit kleine percentage kunnen we wel leven dacht ik zo! Wil je meer weten over Fonty en hun bijzondere spinnerij in Frankrijk? Neem dan eens een kijkje op de website van Fonty! Zie je gelijk hoe transparant ze zijn over hun productie proces!
Nog niet op elk duurzaam geproduceerd garen staat bv een keurmerk, zoals het GOTS keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hele proces van schaap of plant, tot aan het verlaten van de fabriek als bolletje, op een duurzame en verantwoorde manier is gedaan. Het garen van bv Scheepjes Organicon (laatste afbeelding) mag dit keurmerk voeren, maar staat niet vermeld op het label.



Nog even op een rijtje..
Hoe zat het ook al weer met wol en garens die we liever zouden willen vermijden?
1. Acryl garens: Word gemaakt van plastic. De verf is vaak giftig, en laat veel microvezel los.
2. Nylon: (polyamide) Plastic soort en afgeleid van ruwe olie. Nylon is niet biologisch afbreekbaar. Het is ook nog eens energie intensief om te produceren! Nylon ken je ook wel van je panty's of visdraad.
3. Polyester: Ook wel PET. Hier worden ook je drinkflessen van gemaakt! Het ontstaat door een chemische reactie tussen ethylene glycol en terephthalic acid. Dit is een soort plastic. Hier maken ze dan weer een garen van. Je gebreide trui zal niet lang meegaan als het polyester bevat. Net als bij het Acryl, laat ook dit veel microvezel los.
Alles draait om creëren
Jouw creatie bepaal je helemaal zelf natuurlijk! En wie ben ik om te zeggen met welk garen jij jouw unieke creatie gaat maken? Dat is ook niet de bedoeling natuurlijk. Creëren gaat over een proces. Over jouw proces, om precies te zijn! Hoe wil jij dat jouw trui eruit komt te zien? Welk garen is daar voor geschikt? Hoe gaat het garen zich gedragen? Hoe gaat het voelen als je het eenmaal draagt? Welk gevoel roept dat bij je op?
Zomaar een paar vragen die allemaal te pas komen bij een creatief proces. Het maakt niet uit wat je maakt, als je maar creëert! Met creëren komen we vooruit en maken we de wereld een stukje mooier. En zou het niet mooi zijn als we tijdens ons creatie proces ook een stukje bewust worden over de impact van onze creatie?



Verbeter de wereld, begin bij jezelf!
Dus, kort door de bocht genomen, is dat wat ik bedoel met 'een betere brei wereld begint bij jezelf!'
En ik begrijp dat niet iedereen direct kan investeren in duurzame wol of garens. Immers de prijs is iets hoger dan de goedkopere varianten die te vinden zijn bij de bekende winkels. Maar als je goed zoekt, vind je vast hier en daar wel een pareltje die je je wel kan veroorloven. En er zijn ook wel andere manieren om duurzaam met wol om te gaan. Wat dacht je van recycling? Die oude trui met gaten kan je nog best uithalen en een nieuwe van breien!
Hoe je het ook wendt of keert, elk stapje is er één! Neem je jouw verantwoordelijkheid en start je vandaag nog jouw creatie met eco friendly wol en garens?
Met creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidomein

Reactie plaatsen
Reacties