• Opheffingsuitverkoop!
  • Alle producten 70% korting!
  • Gebruik de code: MB70PROCENT

Sokken breien

Gepubliceerd op 6 februari 2020 om 14:02

Sokken breien

Eén van de leukste bezigheden als breister vind ik het breien van sokken.. De mogelijkheden zijn eindeloos! Van het combineren van verschillende kleuren, de eindeloze patronen waar je uit kan zoeken, en zelfs hoe je de lengte van je sokken of sokjes wilt breien. Want de trend van nu zijn toch wel de bekende sneaker sokjes.. En die brei je natuurlijk zelf! Nog een leuke bijkomstigheid: ze zijn lekker snel klaar..

Aan het poseren met mijn gebreide lace sokken.

 

Het voordeel van gebreide sokken is, dat ze lekker warm zijn. Ideaal voor in de winter dus!

Deze sokken zijn gemaakt van een gestreept garen, van het merk Schachenmayr. Ik heb ze gebreid in trico steek. Snel klaar en een mooi resultaat.

Nog een foto van het lace patroon. Dit patroon heb ik uit het magazine "Fantastische brei-ideeën" Van Simply breien, oktober 2014. Je ziet, oude patronen werken altijd goed!

In het rond

Het sokken breien heb ik mijzelf aangeleerd. Nadat ik het 'gewone' breien onder de knie had, was ik op zoek naar een volgende uitdaging. Ik heb al meerdere vrouwen sokken zien breien, (mijn oma breid ze nog steeds) en het leek mijn nogal best moeilijk met 5 pennen breien. Je sok staat op 4 pennen, en met de 5e brei je.. Zo verschuift steeds je sok van de ene naald naar de andere. Eigenlijk brei je een sok dus in het rond. ook hiervoor heb je speciale naalden, maar aangezien je sok niet zo breed is, brei je sokken niet op een rondbrei-naald, maar op pennen. Mijn voorkeur gaat uit naar korte pennen. Ik houd er niet zo van als die lange dingen steeds de neiging hebben om in mijn ogen te prikken. Gelukkig draag ik een bril :-)

 

Het is even puzzelen, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt zul je zien dat je zo met een dag of twee een sok in elkaar hebt gezet! Op YouTube staan ook goede voorbeelden van filmpjes om je op weg te helpen...

 

Nu denk je zeker dat mijn sokkenlade uit alleen maar gebreide items bestaat, maar dat is niet het geval.. Soms wil je gewoon een katoenen exemplaar aan. Wel houden ze mijn voeten extra warm in de winter, vooral als het vriest vind ik het fijn om ze aan te hebben. En ze doen ook prima dienst als huis sokken!

 

Mocht je aangespoord zijn tot het breien van sokken, hier onder staat een handige tool voor het opzetten van het aantal steken en de verschillende voetlengtes.

Maattabel Sokken
PDF – 1,4 MB 642 downloads

 

Succes met breien!

 

Creatieve groet van Willemien,

Mientjes breidomein

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.