3 type garens die niet eco friendly zijn
Ik was van plan om te gaan bloggen over de zomer brei trends in 2020/2021, maar tijdens mijn onderzoek kwam ik vaak de term duurzaam en eco friendly tegen. Een term die tegenwoordig populair is, en overal opduikt. In welke industrie je ook werkt, je komt er niet meer omheen. We hebben hier niet alleen te maken met een trend, maar met een veranderende leef style voor velen. Als we lief willen zijn voor de aarde en alles wat er op leeft, als we nog even van deze mooie planeet willen genieten, hebben we als mens de verantwoordelijke taak om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan! We zien dat in veel bedrijfstakken goede initiatieven worden genomen omtrent duurzaamheid en eco friendly producten. En dat juich ik heel erg toe!
Goedkope garens
Onlangs kocht ik bij Ecotex een prachtige bol écht Nederlands garen (uit het groene hart) met maar liefst 2450 meter aan wol! Daar kan een flinke trui of een mooi vest uitgehaald worden. Het weegt maar 600 gram. Lekker licht dus! https://www.ecotex.nl/contents/nl/d832329_Breigarens-van-wol.html
Maar ondanks dat ecologische garens in opmars zijn, zijn ze nog niet altijd makkelijk te vinden. De meeste schappen liggen vol met goedkope wol (of wat daar voor moet doorgaan) en garens zoals bij de Zeeman, de Wibra en bij veel andere grote hobby giganten. Deze goedkope garens bestaan vaak uit een mix, en zijn bijna altijd van lage kwaliteit. Door het intense productie proces ook nog eens vol met giftige stoffen! Bovendien krijgen de garens ook nog eens een verfbad met allerlei chemicaliën.. Niet fijn dus als je er mee werkt!
Je kan het ook wel voelen: als je er mee breidt of haakt is het vaak stroef. En heb je het eenmaal gewassen is het net of de stof doorzichtig is geworden!
Dat komt omdat het een synthetisch garen is. Ofwel plastic.. Het word in een fabriek gemaakt en verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. En tijdens het wassen in de wasmachine komen uit dit garen hele kleine deeltjes vrij. Miljoenen kleine plastic microvezels. Dit komt terecht in ons milieu en bovendien is het heel slecht afbreekbaar!
Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik vaak dit soort garens heb gekocht. En wel om de reden dat het goedkoop is. Veel voor weinig, en goed voor jouw portemonnee.
Welke garens moeten we dan vermijden?
Onderstaande garens kun je het beste vermijden. Deze zijn giftig of erg milieu belastend.
1. Acryl garens: Word gemaakt van plastic. De verf is vaak giftig. Laat veel microvezel los. Op foto 1 zie het garen van de Action. 100% acryl.
Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Acrylvezel
2. Nylon: (polyamide) Plastic soort en afgeleid van ruwe olie. Nylon is niet biologisch afbreekbaar. Het is ook nog eens energie intensief om te produceren! Op foto twee een mix garen met Nylon. Nylon ken je ook wel van je panty's of visdraad.
3. Polyester: Ook wel PET. Hier worden ook je drinkflessen van gemaakt! Het ontstaat door een chemische reactie tussen ethylene glycol en terephthalic acid. Dit is een soort plastic. Hier maken ze dan weer een garen van. Je gebreide trui zal niet lang meegaan als het polyester bevat. Net als bij het Acryl, laat ook dit veel microvezel los. Op foto 3 een garen dat compleet uit Polyester bestaat. Dit type garen is o.a verkrijgbaar bij de Pipoos.
Duurzame wol en garens
Maar welke garens moet je dan wel nemen? Welke zijn eco friendly en niet belastend voor het milieu? Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven en merken die hier op in spelen. En dat vinden we fijn! We willen een goed gevoel hebben als we aan het haken of breien zijn!
In een volgende blog ga ik hier dieper op in en ga ik vertellen over de vele soorten eco friendly wol en garens die nu al op de markt zijn.
Lees hier meer over eco friendly garens:
Bij de betere brei-winkels vind je eigenlijk altijd wel een assortiment met duurzame wol en garens. Kijk gewoon even op hun website.
Zoek naar deze afbeelding op het label en je weet zeker dat je goed zit! →

Ook bij Mientjes breidomein vind je duurzame wol en garens. Kijk in de webshop voor het assortiment. Hier vind je o.a. garens van Fonty en Lamana!
Creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidomein

Reactie plaatsen
Reacties