• Duurzaam en ecologisch
  • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
  • Levertijd 1 - 2werkdagen

Eco friendly garens

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 11:59

Eco friendly garens

In mijn vorige blog schreef ik over 3 type garens die je niet zou moeten gebruiken of liever gezegd; het beste kan vermijden.. Weten jullie nog welke dat zijn?  Dat zijn garens of mix- garens, vaak bestaande uit Acryl, Nylon en Polyester. Deze vind je helaas nog vaak bij de grotere hobby giganten. Bij de betere brei-winkels vind je ze ook nog steeds, maar er komen al meer tegenhangers en alternatieven bij.. Fantastische garens in de meest mooie kleuren zijn er te verkrijgen! 

En daar gaan we het over hebben in deze blog.

 

Wat zijn eco friendly garens?

Duurzaam, ecologisch, biologisch, milieuvriendelijk.. Allemaal termen die je nu veel tegenkomt en hoort. En nu niet gelijk denken aan die mensen in geiten-wollen-sokken die leven in een hutje op de heide bij wijze van.. Nee, dat stadia zijn we nu wel voorbij..

Maar wat betekend de term ecologisch, ook wel biologisch?  Het is eigenlijk een verzamelnaam voor landbouwmethoden, huishoudelijke middelen en voedingsmiddelen die voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap, het welzijn van dieren en productiemethoden. Aarde- vriendelijk zeg maar. Niet schadelijk voor jezelf of je omgeving.

 

En dat is het hem nu juist, rekening houden met het leven van planten, dieren en mensen. Hoe we met z'n allen naast elkaar kunnen leven op een verantwoorde manier, met zo min mogelijk schade aan de natuur. De mooie planeet waar we op leven..

Wat zijn nu eco friendly wol en garens? Dat zijn wol en garens die met respect voor mens, dier en milieu, de aarde, worden geproduceerd en verwerkt.

Dat kan rechtstreeks van het schaap zelf afkomstig zijn, of van planten. In veel garens van tegenwoordig zijn veel plantenvezels verwerkt. (zie foto) Dit garen heb ik 2 jaar geleden gekocht bij Stephen & Penelope, dé mooiste brei-winkel in Amsterdam! Zei zijn al een poos bezig op de goede weg.. Dit garen van Onion komt uit Denemarken. Bevat 70% wol en 30% brandnetel! Heel veel ecologisch en biologisch wol en garen komt uit het hoge noorden. 

Er bestaat zelfs garen van papier! Dit is een techniek die is ontstaan in Japan. Zo'n duizend jaar geleden was katoen voor veel mensen niet beschikbaar en begon men met het maken van papieren kleding. De meeste papieren garens hebben nu een mix van katoen, zijde, linnen of wol.


Hoe weet ik nou waar mijn garen vandaan komt?

Wil je nu weten waar jouw garen vandaan komt? Alle informatie die je nodig bent, staat op het label of op de wikkel. Staat er bv Acryl op? Of nylon en polyester?

Meestal is het een combinatie van meerdere soorten garens. Het percentage staat aangegeven. Staat er 100% wol of 100% silk, dan weet je dat het goed zit. Het percentage waar het meeste van in zit in je garen staat boven aan. Zie foto hiernaast. 90 % Merinowol en 10% nylon.

Het is aan jou om te beslissen natuurlijk of  die 10% nylon te verwaarlozen is.

 

Wil je het echt zeker weten? Vraag het in de winkel waar je je wol en garens koopt. Zij kunnen je er alles over vertellen.

Welke soorten zijn er nu op de markt?

Ik zal proberen om bijna alle soorten hier op te noemen. (correct me if I'm wrong) Ken je nog een soort die hier niet tussen staat? Laat het me weten, dan komt die in het rijtje..Wel zo handig..

 

Adriafil:  De ecogarens in hun collectie zijn WoCa Adriafil (wol en canabis) en WoLi Adriafil (wol en linnen)

Baa Ram Ewe Pip : Garen van 100% Britse schapenwol

BC Garn: Luxe garens gemaakt van natuurlijke vezels. Linnen, zijde katoen en wol vind je in deze collectie. Deens garen bedrijf.

Boerderijwol: Eco gecertificeerde wol, afkomtig uit Sloveense spinnerijen. 100% wol. Ook kamelen wol verkrijgbaar.

Borgo de Pazzi: De naam zegt het al; Italiaans! Een van de weinige merken met óók veel plantaardige vezels in de collectie. o.a garens van eucalyptus snippers, ook wel Lyocell genoemd. Ook linnen en katoen zit in de collectie.

Drops design: Garens uit noorwegen van Garn studio. Katoen, alpaca en 100% wol. Let wel op! bij sommige garens word nog gebruik gemaakt van een polyester vezel.

Eco Jeans garenDat je van ‘afval’ mooie producten kunt maken, bewijst deze collectie garen. Oude spijkerbroeken en petflessen worden gerecycled en tot een heerlijk zachte draad gesponnen. 

Erika Knight garens: Combinaties met linnen, wol en plantenvezels.

Fonty: Garens van het Franse platteland. Alles hebben ze in eigen beheer en zijn transparant over de herkomst van het materiaal.

Highland wool: 100% puur Peruaanse hoogland wol.

Hjertegarn: Deense wol fabrikant. Garens van linnen, zijde, wol bamboe en katoen voor een zacht prijsje.

Katia: o.a. merino wol, lamswol, alpaca wol, mohair, zijde, en katoen.

Kid silk: Zachte garens van mohair en zijde

Kremke sool wool: Garen van de allerfijnste materialen, waaronder moerbeizijde en yak wol.

Lamana: exclusieve Peruaanse garens die worden gesponnen in Italiaanse spinnerijen. Hechten veel waarde aan diervriendelijk produceren en goede arbeidsomstandigheden voor het personeel.

Lang yarns: niet alles van Lang yarns is ecologisch, je moet even zoeken.. O.a de baby cotton is biologisch. Ook Canapa = 100% hennep vezel, en de Donegal Tweed, wol garen.

Lana Grossa: Geproduceerd in Italië. Ook hier even zoeken, want lang niet alles is ecologisch! De lijn Linea Pura is dat wel en GOTS gecertificeerd.

Manos del Uruguay:  Manos creëert garens die mooi, ethisch en duurzaam zijn. Van het vervaardigen tot het verven, alles is in eigen productie. Koop je dit garen, dan ondersteun je de ​​Uruguayaanse vrouw, en help je haar om haar familie te onderhouden.Manos del Uruguay is lid van de WFTO, World Fair Trade Organization sinds 2009.  

 
Moeke Yarns: Garens uit Roemenië, dichter bij de natuur vind je het niet! Dit puur en Roemeens garen is rustiek en heeft toch een bepaalde zachtheid door een eigenzinnig productie proces. In dit proces zijn alleen natuurlijke middelen gebruikt.
 

mYak: Garens uit Tibet. mYak neemt haar wol rechtstreeks af van van de nomadische Tibetaanse herders, en kunnen daardoor in hun eigen levensonderhoudt voorzien. De wol wordt ambachtelijk verwerkt tot garens in vooraanstaande traditionele spinnerijen in Italië.

Phildar: o.a. Phil Merinos is van 100% merino wol. Phil Ecojean is gemaakt van 100% gerecyclede vezels.  Phil Ecocoton bestaant uit 100% biologische katoen en er zijn er nog wel een paar in deze lijn. Ook hier geld, let op en lees het label/beschrijving!

Rainbow organic: 100% biologisch katoen met GOTS certificering

Retrosaria: Portugese wol, o.a sokkenwol, robuuste garens en merino wol.

Rico garens: Ook hier, let op! Rico heeft wel Super kid mohair (Mohair en zijde) en Rico luxury Hand-dyed Happines garen uit Peru. Deze zijn wel verantwoord.

Rosario 4: Garens van biologische katoen en gerecyclede garens.

Schoppel Wolle Admiral Hanf:  Het eerste duurzame sokkengaren met milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare polyamide. 

Urth yarns: Knit one, plant one, is hun motto... en daarmee laten ze zien waar ze voor staan! Voor elke streng garen Urth yarns word een boom geplant in Afrika. Het garen word met de hand geverfd met natuurlijke kleurstoffen zoals noten, zaden en wortels.

Vinnis colours: Specialist in eerlijke katoen en bamboe garens. Gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika. Koop je Vinnis Colours garens, dan draag je bij aan economische groei en zelfstandigheid van vrouwen uit economisch achtergebleven landelijke gebieden in Zuid-Afrika. Alles gebeurt met de hand: van het verven van de garens tot het draaien van handzame bolletjes. De katoen wordt duurzaam verbouwd en is BCI (Better Cotton Initiative) gecertificeerd. Voor het verven gebruikt Vinni Oeko-Tex gekeurde stoffen.

Wool and the gang:  Crazy sexy Wool is een chunky wol uit Peru. Super gemakkelijk om mee te breien. Dit garen is een luxegaren van een hoge kwaliteit. Het komt van blije Peruviaanse schapen, het is natuurlijk, biologisch afbreekbaar en ‘easy care’.

 


Wat betekend GOTS?

GOTS is een afkorting van Global Organic Textile Standard.

Het is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwerking ervan tot kledingstukken of jouw garen en wol. Tenminste 70 procent (Made with organic) of minstens 95 procent ( Organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan.

GOTS certificaat

Het keurmerk verzekert dat het textiel biologisch geproduceerd is en heeft eisen die het hele productproces beslaan. Dit keurmerk kan dus gelden voor alle stappen van de productie keten. Van het verbouwen van de grondstoffen tot de fabrieken, spinnerijen, ateliers etc. Als de hele lijn en elk onderdeel GOTS gecertificeerd is, krijgt het eindproduct dit keurmerk. 

Het keurmerk word alleen toegepast op de volgende vezels:

  • katoen
  • zijde
  • wol
  • linnen
  • hennep

 

voor meer info:https://keurmerkenwijzer.nl/keurmerken/global-organic-textile-standard/

 

Met duurzame groet,

 

Willemien,

Mientjes breidomein


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Kitty Kilian
3 jaar geleden

Wow, Willemien, wat een fijn overzicht. Precies waar ik naar op zoek was, non-superwash wol. Dat scheelt een boel werk!

En niet alleen spoel je met plasticwol weer deeltjes plastic uit in het oppervlaktewater, ook omhullen ze voor superwash wol soms de wollend draad geheel in plastic, zodat de goede eigenschappen van wol verloren gaan.

Ze gebruiken ook (vaak) chloor om de wol zachter te maken. Een heel vervuilend proces.

Die hele superwash trend komt omdat wij wol zonodig in de wasmachine willen gooien.

Ergerniswekkend is dat fabrikanten hun productieproces geheim houden, zodat het moeilijk is om achter goede informatie te komen.

Dus vragen om verantwoord geproduceerde wol is nodig.

karin Corthouts
2 jaar geleden

Bedankt voor deze mooie uitleg. Ik ben ook altijd op zoek naar wol die het beste is voor het milieu maar weet je ook winkels in België. Breigroeten Karin