Bloem motieven of Fair Isle
Helemaal terug van weggeweest: Bloem motieven! Je zag ze al veel in de mode, maar nu kun je ze ook breien in je project. Of je ze nu in-breid of opmaasd, bloemen mogen gezien worden! De fair isle techniek kan weer uit de kast gehaald worden dames.. Hier worden we toch vrolijk van? Maar wat verstaan we onder Fair isle? Wat is dat precies?
Ik ben een groot fan van deze techniek! Ik kwam er een paar jaar geleden mee in aanraking op de brei beurs in Zwolle, waar ik mijn eerste pakket kocht bij Astrid's wol. Prachtige 100% wollen strengen lagen daar uitgestald! Als brei-liefhebber voel je je als een kind in een snoepwinkel! Heerlijk! En die geur!... De schaapjes ruik je ervan af :-) Echt even een geluk momentje!
Dan krijg je mij niet blijer. Het breien ging best aardig. Wel is het even wennen met twee draden om en om breien, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt! Het is wel handig als je al enige brei ervaring hebt, zou het daarom niet gelijk aanbevelen aan een beginneling.
Wat is Fair Isle?
Er zijn verschillende benamingen voor deze techniek, nml:
- Inbreien
- Jacquard breien
- Shetland breien
- Fair Isle breien
- Noors breien
De basis techniek die gebruikt word is de tricotsteek. Alles word recht gebreid. Zo komt het patroon mooi uit! Verder heb je minimaal 2 kleuren wol nodig en een breipatroon met een mooi motief.
Er worden vaak niet meer dan 5 kleuren gebruikt voor een compleet patroon. Per toer/ baan brei je steeds met twee contrasterende kleuren. Je breit het motief zo dat je de draden aan de achterkant van je werk steeds wisselt om de juiste kleur aan de voorkant te krijgen. Het mooiste effect krijg je door om de 3 á 4 steken de niet gebruikte draad 'mee' te breien. Anders gaat je werk 'trekken'. Brei ook niet te strak maar lekker losjes. Ik ben fan van het rondbreien, en zeker met de Fair isle techniek komt dit goed van pas! Hierdoor hoef je je werk niet te keren, en brei je alle steken van je patroon recht. Dit heb ik gedaan met de rode omslagdoek en de mutsen.
Zodra je je item hebt gewassen gaan de draden goed zitten en komt het patroon pas goed tot zijn recht! Hierbij gebruik ik graag het wolwasmiddel van Eucalan. Geurt heerlijk en is ook nog eens goed voor jouw zelf gebreide trui! Bovendien ook nog eens een natuurlijk en biologisch wasmiddel. Win-win!
Waar komt Fair isle breien vandaan?
Fair isle breien komt van het schotse eiland Fair Isle. (zie foto kaart) Het is het meest afgelegen eiland ten noorden van Schotland waar nu nog zo'n 60 bewoners leven. Hun voornaamste inkomsten bron is van het houden van schapen. De vrouwen breien van die wol de meest prachtige truien en generen zo hun eigen inkomen. Toen in 1921 'de prins of Wales' Edward de VIII hun truien in het openbaar droeg, zijn ze erg populair geworden!
Wat mij gelijk opviel in deze trend, is dat het Scandinavisch breien wel erg veel lijkt op het brei werk van Fair Isle! Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat het vanuit Scandinavië is meegenomen naar de Schotse eilanden.
Bekende Noorse patronen zijn de sneeuwvlokken, de sterren en de herten.
Op Pinterest zijn ontelbare patronen te vinden met Noorse brei motieven en Scandinavische designs en Fair Isle breipatronen..
Ik vind ze allemaal prachtig! En ik zou willen dat ik alle tijd van de wereld had om ze allemaal te breien.. Ze zijn zo verslavend!
Creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidomein

Reactie plaatsen
Reacties