Alpaca wol duurzaam?
Laten we eerst eens kennis maken met dit ogenschijnlijk schattige dier.
De Alpaca is een berg lama, en stamt af van de kameelachtigen. Oorspronkelijk komt hij voor in de hoogvlaktes van de Andes. De Andes ligt in Zuid-Amerika en bestrijkt een groot gebied van Ecuador, Bolivia, Peru, Chili , Venezuela en Uruguay. Door de temperatuurs verschillen in de hoogvlaktes (-40 tot +40 graden Celsius) heeft de Alpaca een bijzondere vacht ontwikkeld. Een bijzondere vacht met bijzondere eigenschappen.
Maar is de wol ook duurzaam?
Ik zal een paar unieke eigenschappen uitlichten en op een rijtje zetten:

- Zeer sterk
- Lichtgewicht
- Waterafstotend
- Vochtregulerend
- Warmte regulerend
- Slijtvast
- Brandwerend
- Duurzaam
Zoals je wel leest zijn er behoorlijk wat voordelen aan deze bijzondere wol! Het is dan ook niet voor niets een geliefde wol soort om mee te breien. Ik zal je uitleggen waarom dat zo is.
De eigenschappen van Alpaca wol
Sterke wol
De wol van de Alpaca is tot wel 3x sterker dan dat van het schaap! Dat komt omdat de wol vezel vrijwel hol is. De structuur aan de buitenkant is ook gladder dan die van het schaap. Alpacawol heeft één van de hoogste treksterktes van alle natuurlijke vezels. Nog sterker dan de Alpaca vezel is zijde en bastvezels zoals hennep en linnen.
De treksterkte (voordat een vezel knapt) ligt gemiddeld rond de 50 n/tex. Dit is de eenheid die wordt gebruikt voor het meten van vezels, draden en garen. Schapen wol heeft een veel lagere treksterkte. Deze zit rond de 18 n /tex. Groot verschil dus!
Kleding en accessoires gemaakt van alpaca wol gaan lang mee! Omdat het zo'n sterke vezel is slijt het bijna niet. Duurzaam in gebruik dus!
Licht gewicht
Doordat de wol hol is, is de wol erg licht en heeft het hele goede isolatie eigenschappen. Lucht isoleert immers! In verhouding tot schapenwol, isoleert alpaca wol tot wel 7 keer hoger. Deze wol beschermt je dus veel beter tegen de kou, zonder je ooit te laten zweten dankzij de thermo-regulerende eigenschappen.
Gebreide items van alpaca wol wegen veel minder in gewicht dan gewone wol. Zo heb ik een two- piece gebreid van alpaca mohair garen. Ik had verwacht dat de jurk nog iets meer zou gaan uithangen dat ik berekend had, maar dat was niet het geval! Tijdens het drogen had ik het hangen op een kledinghanger. En alhoewel het iets leek uit te rekken, toen het eenmaal droog was, was de vorm nog prachtig! En niet uitgerekt. Alpaca wol heeft dus ook nog eens een elastische eigenschap!
Thermo regulerende wol
De wol van de Alpaca is thermo regulerend. Dat wil zeggen: koel in de zomer, warm in de winter. Het 'ademt'.. Dus wat je ook wilt gaan breien, of het nu een zomer trui is of een winter trui, met Alpaca garens zit je altijd goed! Omdat de vezel hol is, koelt het je af of warmt het je op.
Waterafstotende werking
Alpaca wol is waterafstotend. Dat wil niet zeggen dat het 100% waterdicht is, maar het neemt lang niet zo veel vocht op als schapenwol. Door de gladde structuur aan de buitenkant van de vezel kan water veel minder makkelijk binnendringen. En omdat de holle ruimtes gevuld zijn met warme lucht verdampt het water al snel.
Schapenwol kan tot 50% van zijn gewicht in water opnemen. Misschien heb je het al wel eens opgemerkt. Heb je een kledingstuk gebreid van gewone wol of alpacawol, dan merk je het verschil in gewicht zeker! Het water 'trekt' aan de gewone wol, en bij de alpaca stukken minder.
Hypo allergene wol
Wol allergie. Of wel, jeuk van wollen kleding krijg je niet van deze wol. Dat komt omdat de wol geen lanoline bevat. Veel andere wol soorten daarentegen hebben dat wel. Vaak is men allergisch voor de lanoline in de wol en niet zozeer de wol zelf. Als je wol wast waar lanoline in zit, 'ruik' je de wol. Het heeft een typische geur. De wol geur zeg maar.. Alpaca wol geurt niet als het nat is.
Alpaca wol heeft een fijne structuur. De schubben sluiten dichter aan op de vezel dan bv schapenwol. De schubben liggen platter. Daardoor is alpaca wol ook veel zachter en pluist het stukken minder. Hierdoor zou je minder jeuk moeten ervaren. Het draagt veel comfortabeler op de huid, en daardoor ook zeer geschikt voor het maken van baby kleding.
Ik heb ervaren dat het inderdaad zeer prettig draagt. Het jeukt niet en ik draag onder de gebreide jurk alleen een onderjurk zonder mouwen. Dan voel je pas echt hoe warm, zacht en fijn alpaca wol is! Ik kan het je aanraden!

Haar vezel van de alpaca

Haar vezel van het schaap

Brandwerende wol
Alpaca wol is ook nog eens brandbestendig. Veel meer dan synthetische vezels. Daarnaast smelt het niet aan de huid vast als het uiteindelijk toch vlam vat.
Duurzame alpaca wol
Alle bovengenoemde eigenschappen van alpaca wol dragen bij aan de duurzaamheid van deze wol.
Daar komt nog bij dat de alpaca's enorm in kleur en variëteiten verschillen. Van wit tot donkerbruin en alle kleur tinten daar tussen in! Dit scheelt enorm in het verfproces, als ze al geverfd moeten worden.
Omdat de wol van nature geen lanoline bevat, heeft het geen milieu belastende chemische reinigingen nodig. Schapenwol daarentegen word vaak ontdaan van hun lanoline, om niet te kriebelen.
Alpaca wol is stukken minder belastend voor het milieu dan bv schapen en geiten wol. De ecologische voetafdruk is stukken lager in vergelijking met andere wol soorten. Dit komt mede doordat de alpaca niet veel nodig heeft.
Alpaca's in Nederland
Het houden van alpaca's is ook nog eens duurzaam. Ze vertrappen het land niet door hun speciale hoeven. Ze eten voornamelijk gras, maar ook andere planten soorten. Ze eten 'plukkend'. Waar andere grazers vaak de (gras)planten met wortel en al op eten, en uit de grond trekken, doen zij dat niet. Alpaca's zijn met weinig tevreden. Hun water behoefte is laag en ze eten lang niet zo veel dan hun wol-genoten om dezelfde wol hoeveelheid te produceren.
Er is uitgerekend dat je van de vacht van 1 alpaca je tot wel 5 truien kan breien! Van het schaap maximaal 3.
De alpaca is wel een kudde dier, alleen zijn vinden ze niet zo leuk. Ze kunnen letterlijk dood gaan uit eenzaamheid! Daarom zie je ze altijd in kuddes of met andere dieren in een weide.
De alpaca's worden 1x per jaar geschoren. Dit gebeurt in het voorjaar in de periode April t/m Juni. Daarna word de wol gesorteerd. Alpaca wol kan aardig wat opleveren! Goede kwaliteit wol tot wel € 40,- per kilo. Helaas is er in Nederland nog geen afzet markt voor, dus zou je het aan hobbyisten kunnen verkopen.
Alpaca's kun je ook in Nederland vinden. Ze worden vaak gehouden op zogenaamde 'farms'. Door heel Nederland kun je ze vinden.
Via onderstaande link kun je kijken of er in jouw regio een alpaca farm zit.

Ook leuk om te bekijken: https://www.inkari-alpaca.com/pages/sustainable-eco-friendly?lang=nl
Ten slotte
Alpaca wol is een echt kwaliteit wol! Je kunt kiezen uit baby- alpaca wol en alpaca wol. Het verschil zit hem in de zachtheid van de wol. De zachtste wol vind je namelijk op de rug van de alpaca. Daar is die ook het minste vuil.
Voor nog meer info over duurzame en ecologische wol en garens, zie ook mijn ander blogs uit deze reeks.
Creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidoemein

Reactie plaatsen
Reacties