Omslagdoek
Omslag doeken heb je nooit genoeg! Ze zijn reuze handig als je het even koud hebt of om je outfit af te stylen.. Je draagt ze niet alleen in de winter, maar ook uitstekend in de zomer. Je sjaal is immers je jas!
Ze zijn er in alle vormen en maten, en dat is misschien ook de reden waarom we er als handwerkers zo van houden! Of je ze nu breit of haakt, jouw omslagdoek maak je zelf!
Deze blog gaat over de 'Blooming winter stripes' kite shawl. Ik was zo gefascineerd door de vorm van de sjaal, dat ik er meteen zelf een wilde ontwerpen!
De kite shawl
En dat heb ik gedaan! Al breiend is het patroon ontstaan. En dat ging niet zonder slag of stoot. De designers onder ons kennen dat wel.. Als het patroon je niet bevalt of het 'klopt' niet naar jouw idee, dan word er wel eens wat uitgehaald.. En dat geeft niet. Designen is een creatief proces!
De driehoek vorm van de sjaal word ook wel 'kite' genoemd. De Engelse benaming voor een vlieger. Een vlieger sjaal. Het model heeft een lange rechte zijde, en aan de andere kant bevind zich een hoek die de sjaal zijn karakteristieke uitstraling geeft. En je kunt er vele kanten mee op. Alle kanten.. Net als bij normale patronen voor omslagdoeken kun je je hier helemaal op uitleven! En het resultaat? Laat je verrassen zou ik zeggen!
Waarom we zo van omslagdoeken houden
Elke breister heeft wel eens een omslagdoek gebreid of gehaakt. En waarschijnlijk ook wel meer dan 1! Maar waarom houden we er toch zo van?
De omslagdoek is dé perfecte accessoire voor je outfit! Je draagt het als een cape (ben je net wonder women), of als een tussen- jas. Wikkel hem als een echte sjaal om je hals in de winter (heerlijk warm) of draag het met een riem, en je bent hip to go! Een omslagdoek is trendy, comfortabel én voor elk seizoen geschikt!
En met het mooie weer, lees: zomer, in zicht, is de omslagdoek ideaal als handdoek op het strand, mocht je die vergeten zijn.. En zeer geschikt als picknick kleed, mits je een groot exemplaar mee hebt..
Als handwerkster en werkers zijn we verzot op omslagdoeken! En ik zelf ook! Het is dan ook niet gek dat er zo veel patronen in omloop zijn die gaan over sjaals en omslagdoeken breien. Neem nu het boek 52 weeks of shawls.. Net uitgegeven en nu al populair! Een prachtig boek met patronen van bekende designers die hun passie delen over omslagdoeken. Een encyclopedie op het gebied van sjaals.
En wat betreft het breien van sjaals en omslagdoeken.. hoef ik je niet te vertellen dat elk exemplaar uniek is, een kunstwerk op zich. Een project dat niet te lang duurt, maar waar je enorm veel voldoening uit haalt!
Dus je ziet, een omslagdoek is veelzijdig én fantastisch om te breien of haken. Daarom houden we er zo van!



Hoe brei je de kite shawl?
De kite sjaal bestaat uit twee gedeelten: De V vorm, en het minderings gedeelte. Je begint bij de punt onderaan en je breit zo een weg omhoog. Je kan de kite shawl breien op pennen of op de rondbreinaald. Omdat er in de "Blooming winter stripes' een inbrei patroon zit, vind ik het handiger om op een gegeven moment over te gaan op rondbreinaalden. Zo brei je alle steken recht, wel zo handig! De lengte van de sjaal is 210 cm en 78 cm breed.
Voor verdere instructies verwijs ik je naar het patroon zelf. Wel heb ik nog een 3 tips voor!
Tip 1
Brei jouw omslagdoek met een wollig garen! Zo komt het inbrei patroon mooier uit dan met een gladder garen.
Ik heb hem gebreid met garen van Kauni, een 100% wol garen. Omdat je inbreit, ook wel fair isle, krijg je een mooier resultaat met een garen dat een beetje haakt of pluist. Brei je bijvoorbeeld met een glad garen, dan zie je de draadjes die zich aan de achterkant bevinden beter door je breiwerk heen schijnen.
Tip 2
Brei het inbrei patroon niet te strak! Dit doe je door de draad die je niet breit, losjes te laten vieren aan de achterkant.
Je wilt immers een flexibele sjaal. Trek tijdens het breien de draad dan ook niet aan , maar 'begeleid' het losjes langs de achterkant. Tijdens het rondbreien is dat makkelijker dan wanneer je heen en weer breit.
Tip 3
Vind je de sjaal nu te groot of te klein? Je kunt de grote van de 'Blooming winter stripes' aanpassen. Dit doe je door bij het streepeffect meer strepen te breien of juist minder.
In het patroon staat het streep effect omschreven en ook het aantal te breien strepen.
Wil je ook de 'Blooming winter stripes' breien? Op deze site en op Ravelry.com kun je het patroon downloaden voor een leuke prijs!
Inclusief duidelijke beschrijving en brei chart.

Creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidomein

Reactie plaatsen
Reacties