• Duurzaam en ecologisch
  • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
  • Levertijd 1 - 2werkdagen

Beenwarmers breien

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 18:23

De Flashy Dashy beenwarmers

Beenwarmers zijn weer in de mode! En dat is super fijn, zeker met de koude dagen voor de deur.. 

En nog makkelijker dan sokken breien...                                Want beenwarmers hebben geen voet, en feitelijk brei je een lange rechte buis waar je eindeloos op kan variëren met verschillende patronen en steekjes. Voor deze beenwarmers heb ik verschillende kleine patroontjes uitgewerkt en bedacht.

Het gebruikte garen is van Onion knit, de sock yarn versie.  En het mooiste is misschien wel dat ik ze in opdracht  mocht breien! Zei blij , ik blij!

Maar wat vinden we nou zo leuk aan beenwarmers?

Flashy Dashy legwarmers

Ontstaan van de beenwarmer

De beenwarmer kennen we eigenlijk allemaal wel, maar hoe komt dat zo? Hoe is deze hype  eigenlijk ontstaan? Weten jullie nog de yoga en fitness video's uit de jaren '80? Alle modellen droegen ze! Het was een hele rage. Zelfs in films als Flash dance en  Fame waren ze te zien en al snel droeg elke mode bewuste en sportende vrouw de beenwarmer.

 

De beenwarmer is uitgevonden begin jaren '80 door een Amerikaans Fitness expert. Vooral voor ballerina's, wielrenners, fitness en aerobics was dit een uitkomst! Deze professionals dragen vaak dunne en 'weinig om het lijf' kleding zoals ik het maar even noem. Om ze toch een beetje warm te houden en niet in de weg te zitten was daar de beenwarmer! Een kous zonder sok om de beenspieren van de sporter warm te houden. En warm houden doen ze!

fragment uir de film Flash dance

Hoe draag je de beenwarmers?

Beenwarmers zijn een leuke accessoire, en toevoeging aan je outfit! Je draagt ze tegenwoordig niet alleen maar tijdens het sporten, maar gewoon bij je dagelijkse bezigheden. Je ziet ze wel eens boven een enkellaars uitsteken, of over een laars of schoen heen.  En vooral heerlijk warm in de winter!

 

Mode heeft vaak de neiging zich te herhalen, zo ook deze trend van de beenwarmer.

De beenwarmer behoort echt tot het soort comfy cozy knits..  En deze comfortabele breisels dragen we het liefst in onze vrije tijd.  De perfecte accessoire voor een avondje Netflixen of als je net je bedje uitstapt..

 

Maar er zijn meer toepassingen..

Wat dacht je van beenwarmers in combinatie met pumps? Draag ze onder een rok, over over je skinny jeans. Bij je laars in of trek ze aan bij je favoeriete sneakers. Hoe je ze ook draagt, zorg ervoor dat ze wel over de schoen vallen. Trek de beenwarmer niet helemaal omhoog, maar frommel ze een beetje. Het mooiste zitten ze wanneer ze onder de knie vallen.

Ook leuk: Beenwarmers die matchen met je vingerlose handschoenen!

 

beenwarmers in fair isle, patroon Pinterest
beenwarmers in fair isle, patroon Pinterest
gebreide beenwarmers bij een rok

Hoe brei ik een beenwarmer?

Een beenwarmer brei je net als een sok. Je breit in het rond. Alleen brei je een langere boord, die je eventueel ook kan omslaan, en er zit geen voet in. Het is eigenlijk een rechte buis die je breit. En je kan er eindeloos mee variëren. Dat vind ik het mooie eraan! En toen ik werd gevraagd of ik beenwarmers wilde breien voor @claudia's atelier,  en ik de kleuren en de vormgeving doorkreeg, wist ik al wat ik zou gaan breien.. 

 

Voor dit project moest ik patroontjes maken. Op elkaar afgestemd en niet te groot. Online zijn er genoeg afbeeldingen te vinden, maar voor dit project moesten de patroontjes fijn zijn. En na enig puzzelen kwam er een mooi resultaat uit.

 

Ik brei de beenwarmers met het ecologische garen van Onion sock netle. Een zacht maar stevig garen dat zich uitstekend hiervoor leent! Het garen haakt als het waren in elkaar en daardoor heel geschikt voor mooie Fair Isle patroontjes!

Nu kun je net als mij heel ingewikkeld gaan doen met allerlei patroontjes, maar beenwarmers zijn natuurlijk ook erg mooi in een neutrale kleur!

Brei ze in de kleur van je favoriete jeans of een die bij je laarzen past. Hoe je ze ook breit, een ding is zeker: ze houden je benen lekker warm!

 

Wil je nu ook deze leuke beenwarmers breien? Op Ravelry en deze site is het patroon te koop!

Wens ik jullie weer veel breiplezier!

 

Creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Wilma Oud
6 maanden geleden

Dank voor de inlichtingen hierboven.