• Duurzaam en ecologisch
  • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
  • Levertijd 1 - 2werkdagen

de 'Sunset ribbings' kite shawl

Gepubliceerd op 26 augustus 2021 om 19:07

Makkelijk om te breien

De Sunset ribbings is een heerlijk grote omslagdoek! Ideaal voor de koudere zomerse dagen of als kleurige accessoire in de winter. De Sunset ribbings is een makkelijke sjaal om te breien. Het vergt alleen enig geduld! De details in de sjaal door de gehaakte kanten rand en de duidelijke midden lijn, maken het tot een interessant geheel!

 

De vorm ontstaat door het gebruik van meerderingen en minderingen. Door deze steeds te herhalen komt de vorm van de kite sjaal langzaam maar zeker in wording.

Deze sjaal word uitsluitend gebreid in rechte en averechte steken.

 

De rand word gehaakt. Deze zou je ook kunnen weg laten, als de sjaal je zo bevalt. Het haak gedeelte vergt wel enige vordering!

ik met mijn kite, mientjes breidomein

Hoe het begon..

Ik dacht een goed idee te hebben door gebruik te maken van de Uneek sock kit van Urth yarns, en de harverst fingering Cherry kleur. En aangezien ik al aardig op weg was, leek het wat te worden. Maar het deed niet wat ik hoopte dat het zou doen.. Het contrast was mij niet spannend genoeg.. Er miste iets, maar wat?

Uiteindelijk  heb ik alles uitgehaald.. Zonde van de geïnvesteerde tijd, maar ja het hoort erbij he? Niet alles gaat in 1 keer goed.  Van de Uneek sock kit heb ik maar sokken gebreid met het koffieboontjes patroon. Zie laatste foto. Aren't they cute?

de eerste opzet
het idee
sokken van urth yarns uneek sock kit

2e poging

Op naar poging nummer twee! Het moet sprankelender en kleurrijker! En ik op zoek naar kleur samenstellingen passend bij de Cherry harvest fingering..

Na een aantal strengen te hebben besteld, ga ik voor de kleuren Orange en Ruby van Urth yarns om het tot een spannend en kleurig geheel te krijgen. Al na de eerste opzet en de overgang van de eerste twee kleuren in elkaar voel ik dat het goed is.. We kunnen verder!

Het breien

We breien ribbels.. Eindeloze ribbels.. En dat is het fijne aan deze kite sjaal, want je breit aan een stuk door alle toeren recht. Omdat de sjaal langzaam maar zeker groeit, is het handig om met rondbreinaalden te werken. De groei ontstaat door het gebruik van meerderingen en minderingen op de juiste plekken. En door in het midden een duidelijke lijn te laten zien ontstaat er een mooie V vorm in omgekeerde richting. En ook nog eens decoratief!

De sjaal wordt gebreid met ribbels en is eenvoudig te breien, maar de key zit hem in het volhouden! Ik moet bekennen dat het wel enige tijd in beslag nam aangezien je breit met pen 3. Maar op avonden met de tv aan, een zachte zomeravond of een rustig moment waar je even lekker kan breien, wil het al snel opschieten! En voor je het weet ben je bij het eind!

 

Sunset ribbings, mientjes breidomein
de rand in wording van de Sunset ribbings
sunset ribbings met andere sjaals

De rand

En nu het moeilijkere deel: de gehaakte rand. Een uitdaging als je nog niet veel hebt gehaakt, en voor de gevorderde haakster een liefhebberij! 

 

Al breiend aan de Sunset ribbings kreeg ik het idee dat er iets spectaculairs en extra's aan de sjaal moest worden toegevoegd.. En na het brei gedeelte vond ik een gehaakte rand net wat de sjaal nodig had. Eenvoud naast complexiteit. En het werkt! Het resultaat is prachtig, al zeg ik het zelf..

Ik haak de rand met garen dat ik op een grote klos heb zitten. (zie foto) Wellicht zeer geschikt voor de breimachine, maar mijn haaknaald kan er ook goed mee overweg! De naald dikte die ik hiervoor heb gebruikt is 1,5. Een fijn haaknaaldje met groots resultaat. (Al duurt het een eeuwigheid voor het af is) Maar dat terzijde, kleine dingen hebben soms groot effect! It's all in the details, zoals zeggen. En bij de Sunset ribbings geldt dit ook!

 

Heb je geen grote garen klos zoals mij, dan kun je het garen van Urth yarns , de harvest fingering Mint gebruiken voor de rand. Omdat het garen van een fingering weight is en een 4 ply, adviseer ik om het garen te splitten naar een 2 ply. Op deze manier heb je hetzelfde effect.

Sunset ribbings kite shawl
gehaakte rand Sunset ribbings
it's all in the details..

Het resultaat

Na het wegwerken van de draadjes , en dat zijn er gelukkig niet veel, block ik de sjaal en bewerk ik héél voorzichtig de rand met een strijkijzer. Zo komt de gehaakte rand mooi uit! 

De sjaal is met een lengte van 3,15 meter! een heerlijke wikkel doek en je kunt eindeloos variëren met de manier waarop je hem draagt. En daarom houden we zo van omslagdoeken!

 

Tijd voor wat foto's!

 

Ook zin gekregen om deze Sunset ribbings kite sjaal te breien? Het patroon is verkrijgbaar op Ravelry en deze site.

 

Veel breiplezier!  

Met creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.