• Duurzaam en ecologisch
 • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
 • Levertijd 1 - 2werkdagen

Waarom we zo van breien houden

Gepubliceerd op 27 mei 2021 om 17:15

Waarom we zo van breien houden..

Dat breien weer helemaal hip is, weten we inmiddels al..

Maar waarom is dat zo? Wat maakt het breien of haken nou zo leuk? Vraag aan willekeurige breisters wat ze er zo leuk aan vinden en je krijgt verschillende antwoorden.

De ene vrouw wil graag creëren. De andere inspireren.

Nog een ander verft graag de strengen wol, of verteld er graag over in een podcast.. Elke breister of haakster heeft haar eigen passie en verhaal over hoe breien in haar leven kwam..

Community

Waar de meesten het breien of haken hebben geleerd van generatie op generatie, zijn ze er ook die het zich zelf hebben geleerd door middel van YouTube filmpjes. 

Ik zelf zit er tussen in..

Al deze factoren bindt ons samen en ondertussen is er al een aardige brei community ontstaan in Nederland en wereldwijd. Denk daarbij aan het Amerikaanse platform Ravelry. Of wat dacht je van Hollands handwerk geluk?  Superleuk om daar eens een kijkje te gaan nemen!

 

Al meer in opkomst zijn Podcasts. Luisteren naar je favoriete kanaal terwijl je zit te breien of haken, of tijdens een wandeling. Heb je bijvoorbeeld al eens geluisterd naar Het Ministerie van Gebreide zaken?

 

Of wat dacht je van een mooie vlog zoals die van Star Fiber Studio en Mirjam Molenbeek?

 

Tegenwoordig is er zo veel meer mogelijk dan 20 jaar geleden bv, en is er online zoveel te vinden over breien! Veel meer dan toen ik ermee begon. Dat is ook een van de redenen dat ik zelf geen video's plaats over het leren breien. Er zijn er die dat veel beter kunnen dan mij..

7 redenen waarom breien zo leuk is!

Wat maakt breien zo leuk? Dat is een goeie vraag! Voor iedereen is dat anders, maar voor de meesten gelden deze 7 basis redenen. Geldt zeker ook als je haakt!

 

 1. Je kan altijd en overal breien
 2. Jouw creatie is uniek!
 3. Breien is als therapie
 4. Tegelijkertijd andere dingen doen
 5. Trots zijn op jezelf!
 6. Breien verbindt
 7. Breien is gezond

1. Je kan altijd en overal breien

De meesten van jullie breien vast op de bank of in je luie stoel. Zo ik ook vaak. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Zo kun je op elke plek breien waar jij dat wilt! In de auto, in de trein, als je moet wachten in een wachtkamer, op een terras of gewoon zo in het  openbaar. Waar jij je ook lekker bij voelt, doe het gewoon! 

2. Jouw creatie is uniek!

Of je nu breit volgens een patroon of iets wat in je hoofd zit, je legt er jouw eigen unieke persoonlijke touch in! Daardoor word jou creatie niet precies volgens het boekje. En daar zit ook de creatieve vrijheid in..  Je kan er je eigen draai aan geven.

Of dat nu is met het kiezen van de wol en de kleuren, ga je voor duurzaam of niet, jouw creatie is niet te koop in de reguliere winkels.. Hoe leuk is het als mensen je vragen: 'Waar heb je dat gekocht?' Kun jij met trots zeggen: 'Dat heb ik zelf gemaakt'!

3. Breien is als therapie

Dat breien therapeutisch en helend werkt zijn we wel achter, dacht ik zo..  Maar waarom is dat? Het ritmische karakter en het herhaaldelijk bewegen van de naalden ontspant. En je hoeft er niet eens erg over na te denken, op een gegeven moment gaat het vanzelf, net als fietsen. Door te breien word je hoofd rustig en kan je brein ontspannen.

4. Tegelijkertijd andere dingen doen

Kijk! Dat is fijn! Wij vrouwen multitasken  graag. En dat lukt met breien uitstekend! Want terwijl je aan je trui breit, of een lapje aan het haken bent, kijk je zo een aantal afleveringen van je favoriete serie! Win win dus!

Ik zag laatste een filmpje op YouTube dacht ik, van een vrouw die al skateboardend aan het breien was! Over multitasking gesproken!

5. Trots zijn op jezelf!

Jouw creatie is door jóuw bedacht en ontworpen. Ook al brei je met een patroon, je legt er toch je eigen 'ik' in. Het is fijn om iets te maken. Met je handen bezig te zijn. Je brein bedenkt en je handen creëren.. Dat is toch magisch? En als het af is geeft je dat een voldaan gevoel. En je mag terecht trots zijn op jezelf!

6. Breien verbindt

Al eeuwen vinden vrouwen troost en kracht in het maken van sokken, dekens en truien. Het zorgt voor warmte en verbinding onderling. Voor inkomen en onafhankelijkheid.  Neem bijvoorbeeld de brei community 's wereld wijd. Tegenwoordig komen vrouwen (en mannen) samen om samen te breien, ervaringen te delen en om gewoon gezellig te kletsen.

 

Zie ook het prachtige boek van Loretta Napoleoni: De kracht van breien

Hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt.. Ze laat zien hoe de breikunst de mens helpt overleven en verbindt haar met sociaal-economische en politieke veranderingen wereldwijd.

7. Breien is gezond!

Uit onderzoek van de Harvard Medical School bleek dat breien zorgt voor ontspanning: niet enkel mentaal, maar ook fysiek. Je hartslag zou verlagen tijdens het breien, met gemiddeld 11 slagen per minuut. Daarmee zou het net zo ontspannend zijn als yoga. Het zou ook zorgen voor een lagere bloeddruk en de kans verkleinen op een depressie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 mensen die regelmatig breien.

 • Breien zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt. Je ontspant helemaal, je bent alleen nog maar bezig met de wol en de naalden. Het vermindert stress en dit heeft een positieve uitwerking op je bloeddruk!
 • Breien is goed voor je reken-skills. Bij breien ben je constant bezig met te berekenen wanneer je nou moet doorhalen, door trekken, etc. Dit is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat straks je trui niet meer past, maar wat dacht je van een inbrei patroon? Of breien met gaatjes? Het wel bekende lace- breien..
 • Breien is goed voor je geheugen! Het is belangrijk om te weten wat je doet tijdens het breien. Het zou zonde zijn als je sjaal meer gaten bevat dan stof. Niet alleen de stappen die je nog gaat zetten, maar ook de stappen die je al hebt gezet moet je onthouden bij breien.
 • Brei je zorgen weg.

*

De kracht van breien
Mientjes brei domein, al breiend
Mientjes breidomein, in een bus hokje

Wist je dat..

 • .. je van breien creatief word?
 • .. breien een eeuwen oude traditie is?
 • .. de snelst breiende vrouw Miriam Tegels is? Ze woont in Nederland en kan 118 steken per minuut breien!
 • .. breien word ingezet als therapie?
 • .. echte wol niet hoeft te kriebelen? 
 • .. goede wol niet duur hoeft te zijn?
 • .. breien niet alleen voor oma's is?
 • .. rondbreien helemaal niet moeilijk is?
 • .. Dat foutjes in je breiwerk alleen maar voor jouw opvallen?
 • .. ervaren breisters ook niet alles weten?
 • .. inbreien (ook wel fair isle breien) niet moeilijk hoeft te zijn?
 • .. elke breister wel een paar projecten heeft liggen die ze (nog) steeds niet afmaakt?
 • .. je zoveel wol op voorraad mag hebben als jij dat wilt?
 • .. duurzaam breien helemaal in is?
 • .. Engelse patronen heel goed te doen zijn? En zelfs super leuk?
 • .. sokken breien al op jonge leeftijd aan meisjes werd geleerd vroeger op school? 
 • .. sokken breien nog steeds populair is?
 • .. het breien van een proeflapje best nog wel eens vergeten wordt?

 

Best hobby ever!

Wat maakt breien voor jou special? Waarom ben je begonnen met breien? Weet je dat nog? Wie was jou inspiratie bron? Zo maar een paar vragen over de aller beste hobby ooit. Voor mij althans.. Want vele hobby's verder, is breien toch wel de enige die nog is overgebleven bij mij. Naast lezen, bloemen en tuinieren dan..

 

Hoe is dat voor jou?

 

Je mag je reactie onder dit artikel plaatsen, wordt zeer op prijs gesteld!

Creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein

*bron: Libelle

Rating: 0 sterren
0 stemmen
Koop nu

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Esther
2 jaar geleden

Wat een leuke blog, veel informatie! En lief dat je ook mijn blog hebt gedeeld 🤩

Heidi Overgaauw
2 jaar geleden

Wat een leuk bericht, en alles wat je noemt is zo herkenbaar! Zelf merk ik dat breien ook andere kanten in mij ontwikkelt, zo ben ik geduldiger en preciezer geworden , dat helpt weer op andere gebieden in mijn leven. Zelfs rekenen, waar ik vroeger een hekel aan had doe ik nu met plezier om een patroon passend te maken! Veel breiplezier, groet Heidi

Noella Everaert
2 jaar geleden

Toevallig tegen gekomen op FB Heel veel info over vezels en het verandtwoord omgaan en oorsprong van vezels. Een aanrader voor breisters eens bewust te maken over wat ze gebruiken tijdens het breien.Ik ga er zekers over vertellen tijdens de samenkomsten in een breicafe. En dat ze het ook eens moeten lezen.