De kracht van breien
Wat is de kracht van het breien? Waarom breien vrouwen al generaties lang, en zelfs mannen?
Wat voor bijzonders zit er achter het maken van je eigen kleding of stukje stof, het repeteren van de naalden of het eindeloos heen en weer gaan van de haaknaald?
Ik persoonlijk denk dat de kracht hem zit in het unieke.. In het begin van de bol en de draad dat bij het opzetten op de naalden langzaam veranderd in een stukje stof.
En in het onderlinge bewustzijn dat we allemaal verbonden zijn door een onzichtbare draad die door onze inspanning een patroon vormt.
We moeten breien, we moeten ademhalen, we moeten creëren. Of we nu rijk zijn of arm, blank of van kleur, we herkennen elkaar in onze onderlinge passie.

Zoals Loretta Napoleoni schrijft in haar boek 'de kracht van breien' (the power of knitting), voor elke brei en haak fan trouwens een must read!, ..hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt.
Hierin vertelt zij hoe het breien is ontstaan en wat vrouwen er in de loop van de eeuwen en jaren door heen heeft gesleept door te breien. Want breien verbindt. Zoveel is duidelijk!
Verbinding
Wat brengt ons samen? Waarin schuilt de kracht van het breien? Juist in deze tijd van bezinning en de corona pandemie word er meer dan ooit gebreid. Vele dames en heren pakken de breipennen op. We zitten meer dan ooit thuis en zoeken een zekere bestemming. Een verbinding om toch ergens bij te horen.. Een stukje geluk delen..
En in deze extreme tijden vinden we een manier om onze creativiteit te uiten. We maken van een simpele draad 'iets'.. En dat iets bestaat in vele vormen, patronen en maten.
Verbinding zoeken we veelal online. De vele breiclubs en cafés zijn door de pandemie nu online te vinden. Ik vind dat toch wel jammer, want er gaat een stukje medemenselijkheid door verloren. Maar ondanks dat doen we massaal mee aan online activiteiten en KAL's en MKAL's. Zo doe ik nu mee aan de nieuwe MKAL van Westknits de Shawlography. Lijkt me zeer leuk en moet bekennen dat ik nog nooit aan zoiets heb meegedaan. Wel de sokken hype van het koffieboontje breien, maar dit is groot! En voor iedere breister wereld wijd toegankelijk! Dat noem ik nog eens verbinding!
Bezinning
Dat breien een vorm van therapie is weten we inmiddels wel. In mijn blog waarom we zo van breien houden schreef ik hier ook al over. Als je breit is het een moment van rust en bezinning. Tijdens het breien kunnen we mediteren en in ons zelf keren. Over alles nadenken en ons brein zijn gang laten gaan. (Bij mij werkt dit althans zo)
Of loslaten en volledig opgaan in een ingewikkeld brei patroon en je afsluiten voor de wereld. Bezinning betekend letterlijk: een helder besef van de bestaande toestand en verhoudingen.
Juist in deze tijd zeer nodig! We hobbelen maar achter de massa aan, maar is dat wel juist? Een rustig en helder besef creëren.. En dat gaat uitstekend met wol en breipennen..



Mannen die breien
Nog niet zo heel lang geleden werd er raar naar een man gekeken als die in het openbaar breide of er openlijk vooruit kwam dat hij in zijn vrije tijd breidt. Mijn eerste 'breiende man" die ik zag op de socials was er één van een breiende man in de metro. Zo'n stoere afro man met breinaalden in de hand. Zo leuk!
En voor de Outlander fans onder ons die de boeken hebben gelezen, weten dat Jamie Fraser ook breide. Hij moest zijn eigen sokken breien.. Zo zie je maar weer dat er vroeger geen onderscheid werd gemaakt tussen mannen en vrouwen en handenarbeid. In tegenstelling tot Claire, die in haar tijd het breien niet heeft geleerd.
Tegenwoorden verenigen al die breiende mannen zich, en richten clubs op. Want samen zijn we sterk!
Enkele voorbeelden van breiende mannen:
- Wim Vandereyken (beter bekend als Mr Knitbear
- Arne en Carlos (bekend van o.a. Scandinavisch breien)
- Dennis van den Brink (beter bekend als Dendennis)
- Louis Boria (Brooklyn Boy Knits)
- Tom Daley (de breiende olympiër 2021)
- Maxim Cyr (beter bekend als Max the knitter)
- Wonderhubbyknits (bekend als de man van JulieknitsinParis)
- Jan Nauwelaerts (België)
- Michael Wassenaar (insta naam: mikescreatievewereld)



Wereld verbeteraars
Mijn slogan luid: 'een betere breiwereld begint bij jezelf!'
Maar wat bedoel ik hier eigenlijk mee? Met deze slogan wil ik een stukje bewust wording creëren.. Ben je bewust van de impact die zélfs een hobby met zich mee brengt. Daarom ben ik overgestapt naar het gebruik van ecologische wol en garens. Niet omdat ik nou zo'n enorme wereld verbeteraar ben, maar ik wil mij steentje bijdragen aan een duurzame wereld, want dat is de enige wereld die we hebben, en daar moeten we zuinig op zijn!
Krijg ik elke breister mee in deze beweging? Nee. Maar ik heb je wél aan het denken gezet. En dat is nou precies mijn bedoeling!
Wil je hier meer over lezen? Zie ook mijn blog: een betere breiwereld begint bij jezelf!
Net als elke andere wereldverbeteraar zoeken we verbinding en gelijkgestemden. We zijn positief en onze boodschap is dat ook.
Net als de vrouwen van vroeger. Die konden voor zich zelf zorgen door te breien en die gebreide stukken weer te verkopen. Denk aan die prachtige Fair Isle truien. De vrouwen van dat eiland verenigden zich en sloegen aan het breien. Met de inkomsten van hun breiwerk konden ze hun eigen wereld verbeteren.
Brei-power
Maar waarin schuilt nou de kracht van het breien? De verbinding? De bezinning? Het verbeteren van je eigen wereld? Ja, ja en ja.. Alles helpt mee.
En het mooie is dat we van over de hele wereld aansluiting vinden bij elkaar. Ook al spreken we elkaars taal soms niet, de breitaal verstaan we wél!
Via online breimeetings, KAL's, vlogs en blogs kijken we naar elkaar en inspireren we elkaar. Het geeft ons een doel. We wisselen verhalen uit en voelen ons verbonden. Dát is wat breien doet!
Creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidomein

Reactie plaatsen
Reacties