• Duurzaam en ecologisch
  • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
  • Levertijd 1 - 2werkdagen

Dutch festival boho top

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 11:51

Dutch festival boho top '70 style

Het is festival tijd! Nou ja, onder normale omstandigheden wel.. Want we zitten nog steeds in de corona pandemie, maar langzaam en zeker komen we er nu uit en krijgen we onze vrijheden weer terug, en kunnen er een aantal festivals weer doorgaan!

Niet dat ik ooit op een festival ben geweest, maar ik kan mee heel goed voorstellen dat even uit je plaat gaan wel lekker is!

En bij festivals hoort natuurlijk ook festival kleding! Maar wat is dat: festival kleding? Hoe komt het dat we zo veel gehaakte items zien op festivals?

Het kan niet gek genoeg en niet bloot genoeg.. Maar vooral: het moet zomers zijn!

Dutch festival boho top, by mientjes breidomein

En voor wie niet al te bloot wil gaan, draag er een hemdje onder.. Voor de strandlook een bikini top, en 's avonds op het terras een stoer leren jack.  Om maar een paar ideetjes op te noemen..

Maar vooral héérlijk om te dragen tijdens warme zomerdagen. Want haakwerk is luchtig! Haak het met katoen of bamboe.  Dit is ook nog eens ademend en vangt heel goed vocht op!  Wel zo handig om al dat zweet op te vangen als je staat te hossen..

Ik heb mijn top gehaakt met Scheepjes Organicon.  Een ecologisch katoenen garen met het GOTS keurmerk. Ben je ook gelijk duurzaam bezig!

 

rechts: gehaakte outfit in Granny style
geheel gehaakte outfit

De top

De top die ik heb ontworpen is gehaakt met katoen garen. Het loopt naar onderen toe wijd en je kunt er heerlijk mee zwieren en zwaaien! 

Het patroon herhaald zich twee keer. Heb je het eenmaal door, dan haakt het lekker weg.

Door het gebruik van een stukje filet haken, krijg je écht dat retro gevoel van de jaren '70. Dat is wat ik ook zo leuk vind aan deze top! 

 

Hoe ik zo op het idee ben gekomen? Nou, dat gaat eigenlijk vanzelf bij mij.. Mijn hoofd zit altijd vol ideeën en is non-stop aan het werk. Soms fijn, maar daardoor zit het ook vaak vol! Maar goed, de haaktrend, wat betreft kleding, zagen we al even en is vooral deze zomer vol op te zien! En ik liep al een poosje rond met het idee om een top te gaan haken/ maken. Maar wel zo dat het ook echt draagbaar is, niet te strak én met leuke afwisselende patronen. We kunnen weer op pad, hoe fijn is dat! En met het vooruit zicht dat we weer naar allerlei feesten kunnen zoals festivals, was dit idee zo geboren! 

 

Ik gebruik 7 bollen Scheepjes Organicon voor dit project, maar je kunt ook de Scheepjes Legacy gebruiken. Houd wel rekening met de dikte van het garen! Gebruik dan nr 8 0f 10 voor dit project. 

 

Voor nog geen € 25,- haak je deze top! (excl. verzendkosten)

Franjes

Wat zijn franjes?  Franjes zijn eigenlijk niets meer dan een versiering van losse draadjes of kwastjes al dan niet geknoopt,  maar altijd in een bepaalde ritme. Sommigen zeggen wel: overbodige opsmuk.. Maar ik vind ze leuk, en geven vaak nét dat beetje extra aan je gehaakte item!

 

De Indianen waren de eersten bij wie we het bij zagen. Sommige stammen versierden hun kleding met franje, veelal van leer. 

 

Later in de jaren '20 zie je ze veel in de mode: de zogenaamde 'Flapper dress'  Franjes ten top!

Met franjes kun je lekker zwieren! Het is dan ook niet gek dat in de roerige jaren '20 toen de Charleston dans net was ontstaan, de dames in de zwierige flapper jurken dansten! De franjes bewogen mee met de bewegende  en dansende dames.. Wat een feest om te zien!

 

Toen brak de hippie tijd aan in de jaren '60 en '70. Overal waar je keer zag je franjes! Het vrije tijdperk! En net als de zigeuners toen verzetten de hippies zich tegen de algehele orde. Het hoogtepunt van de hippies werd gevierd tijdens het 3 daagse muziekfestival Woodstock.

Vrijheid, creativiteit en individualiteit in plaats van materialisme! En dat zag je terug in de kleding!  (zie foto)

                                              Woodstock 1969, suède top met franjes.

Boho (bohemian) style

Wat is de Boho style? Het is een afkorting van Bohemian. Boho is niet alleen een betekenis, het is ook een levensstijl of een levenswijze! 

De authentiek boho stijl is geïnspireerd op het vrije leven van de zigeuner. Dit rond trekkende volk hadden een vrije levensstijl en waren kleurrijk in alles wat ze deden, en zeker niet burgerlijk! De Franse zigeuners kwamen voornamelijk uit Bohemen en deze naam werd al snel aan alle zigeuners toegeschreven. Letterlijk vertaald betekend het 'niet burgerlijk'. 

 

Het tijdperk van de hippies laat al een vrije levensstijl zien.. Veel kleding werd al zelfgemaakt. Wie is er niet opgegroeid met zelf gehaakte dekens, kussens, wandhangers, plantenhangers, truien en tops?     Als je de jaren '70 als kind hebt meegemaakt dan.. Vul maar in! Ik ben opgegroeid in de jaren '80, maar kan mij de kleurstellingen en de prints en patronen nog goed herinneren!

 

Combineer het hippie tijdperk met een westers sausje en je krijgt de boho style van nu! 

Denk aan zwierige lange rokken met kleurige oosterse prints, wijde hippiekleding, romantische jurken, sieraden met betekenis, wijde pijpen, veel franjes, zelfs aan de tassen, veertjes en je bent helemaal Bohemian! Maar het is meer dat uiterlijk vertoon. Het is ook lief zijn voor jezelf! Genieten van de natuur, gezond eten en drinken, vaak ook een veganistische levensstijl,  een vrij en onbezorgd gelukkig leven..

 

Wil je meer weten over de Bohemian style? Lees dan deze blog!

 

De festival look

Als het gaat om HET festival van nu, dan is dat wel Coachella.. Dit Amerikaanse festival is verspreid over twee weekenden in April en is 'the place to be'! Zien en gezien worden is het hier! En koud allerminst! Want het festival wordt gehouden in de Colorado woestijn.. Lekker warm dus, en uitermate geschikt om rond te lopen in je zelf gehaakte creatie!

 

En op dit festival zie je vooral de Boho Ibiza festival look.. Alles kan met deze stijl! Combineer vrolijk kleuren met rustige basics en drukke prints. Vooral ook hier zie je veel franjes! De hippie invloeden uit de jaren '60 en '70 zie je veel terug in deze stijl! 

Maar ook het gebruik van natuurlijke materialen hoort bij deze look! Wat dacht je van linnen? Helemaal trendy deze zomer! Hoe je ook gekleed gaat naar een van de festivals, wellicht in je favo short met T-shirt, doe gek!   Leef je uit! En geniet!

 

Kortom, de 'Dutch Festival boho top' past perfect in dit plaatje! 

Het is luchtig, nonchalant,  en helemaal de Bohemian style.

 

Wil je nu ook deze top haken? Dat kan! Het patroon is op deze site te vinden bij de downloads of op Ravelry.com

Heel veel haakplezier!

 

ps: delen is lief

Dutch festival boho top, by mientjes breidomein

Creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein

Rating: 0 sterren
0 stemmen

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.