• Opheffingsuitverkoop!
  • Alle producten 70% korting!
  • Gebruik de code: MB70PROCENT

Amsterdam yarn shopping

Amsterdam yarn shopping

Wat een heerlijke stad! Amsterdam! Voor wie er geweest is kan dat beamen. Voor wie dat niet geldt, het word tijd dat je je laat opslokken door deze bijzondere stad! Voor mij voelt Amsterdam als een warme deken en kom er dan ook graag! Niet dat ik dat veel doe, maar 1x per jaar lukt toch wel..

 

En wat is er nu leuker dan als handwerkster te gaan yarn shoppen in onze mooie wereldstad Amsterdam? Cultuur snuiven én wol! Wat wil je nog meer?

 

In deze blog vertel ik je over mijn belevenissen tijdens het yarn shoppen en mijn verblijf in Amsterdam. Ga je mee?

 

Yarn shopping Amsterdam

De leukste breiwinkels in Amsterdam

Voor wie al wel eens is wezen shoppen in Amsterdam kan de leuke winkeltjes wel vinden. Maar waar zitten nou de leukste breiwinkels? Op mijn zoektocht en voorbereidingen om te gaan yarn shoppen in Amsterdam, kwam ik er een aantal tegen. De 3 leukste breiwinkels die echt een bezoek waard zijn en die je zelfs op de fiets kan doen, heb ik bezocht.

Hier komen de 3 leukste brei winkels van Amsterdam!

De Afstap

Woensdag middag 16.00 hartje Amsterdam en ik zit op een huur fiets. Het miezert een beetje. Via Google maps heb ik de route gevonden die mij naar mijn eerste stop brengt de 2 dagen die ik in Amsterdam doorbreng. De Oude Leliestraat. Eigenlijk meer een steeg dan een straat. Inmiddels is het harder gaan miezeren en kom ik aardig doorweekt aan. Maar goed, we zijn op een missie!

 

Het oude gebouw staat in de steigers. Trouwens, overal in Amsterdam zijn ze continu bezig. Maakt niet uit wanneer je in Amsterdam komt, er word altijd gebouwd, gerenoveerd en gerestaureerd.  De eigenaresse verwelkomt mij. Ik ben hier 1x eerder geweest. In 2016. Het ziet er nog precies zo uit! Een knusse breiwinkel met prachtige garens!

Weet je wat ik zo lekker vind aan breiwinkels? De geur! Je ruikt direct of je met echte wol te maken hebt of niet, nou, dat ruik je hier wel hoor!!  (of ben ik de enige die altijd ruikt aan een bolletje wol)

 

Eén van de dingen die op mijn lijstje staan om aan te schaffen zijn de garens van Ito. En die hebben ze hier!  Op 1 koon zit maar liefst 240 meter tegen 40 gram! Dan heb ik het over de Ito Urugami, een blend van wol en papier. Ja papier! Het is een Japans merk en Japanners maken al eeuwen lang kleding van papier. Het is een oude traditie die vooral onder de arme bevolking werd toegepast omdat zijde te duur was. Het papier op deze koon zit in de kern van de draad, omwikkeld met het fijnste wol! Kleding gemaakt met dit garen is koel in de zomer en warm in de winter. Vergelijkbaar met zijde.

 

Ik kijk op mijn gemak rond. Veel Rowan garens hier! In de mooiste kleuren verkrijgbaar zowel als in wol en katoen. Wat ook gelijk opvalt zijn de mooie gebreide items van o.a. Nancy Marchant (brioche breien) en Christel Seyfarth (o.a Fair Isle omslagdoeken) Die hangen hier tentoongesteld. Heerlijke inspiratie!

Of ik ook een kopje koffie lust. Ja zeker! Het word uiteindelijk thee, want de laatste koffie is net op. Mij niet erg, heb ik tijd om op te drogen en een praatje te maken. Ik vertel dat ik uit Groningen kom en aan het Yarn shoppen ben..

Tussen de boeken vind ik iets bijzonders: Een pracht van een boek over kant breien uit Estonia. De eigenaresse heeft daar gelijk een mooi verhaal over. Ze verteld dat ze het land bezocht heeft en dan met name Haapsalu, een plaatsje bekend uit de serie Pipi Langkous! Daar zijn toentertijd de opnames gedaan voor de serie. De huizen kwamen haar al zó bekend voor!

Het boek is van Nancy Bush en heet: Knitted lace of Estonia.

Verder kocht ik hier nog wol uit Schotland van het merk J.C. Rennie & co, een paar rondbreinaalden, 2 konen van Ito Urugami, (waarvan 1 gratis, super bedankt nog!) en heel veel info wijzer!

Ook hier ben je aan een goed adres als je op zoek bent naar eerlijke en duurzame garens!

 

Kortom, een zeer geslaagd bezoek! Ik ga opzoek naar een plek om te dineren en mijn schatten nogmaals te bewonderen in stilte.. 

Mientjes breidomein bij de Afstap
De Afstap, Amsterdam
ITO garens bij de Afstap

Stephen and Penelope

Volgende dag.

Na een bezoek aan een echt Amsterdams bakkerij in een dito gebouw, vervolg ik mijn weg door Amsterdam. Ik beland op de Nieuwmarkt. Daar eet ik mijn ontbijt. Het uitzicht is prachtig hier! En kijk uit op de Waag, een stukje oude stadspoort uit de 15e eeuw. Zo één met van die rode luifels..

 

Ik ga verder op mijn huurfiets en kom aan in de Hoogstraat, want daar zit Stephen & Penelope! Met mijn telefoon in de selfie modus maak ik eerst een foto voordat ik naar binnen loop. Wat een heerlijke winkel is dit toch! Een soort garen walhalla, een snoepwinkel.. met aan de wanden alle kleuren van de regenboog tentoon gesteld, in wol! Dat wil je toch?

Zodra ik binnen ben krijg ik een compliment op mijn vest. Die heb ik zelf gebreid natuurlijk! (woonvest Extravaganza, foto staat op mijn homepage.) De dames waren het al opgevallen. 'Kijk, een mooi gebreid vest daar!' hoorde ik al vanuit de winkel..  Dat is altijd leuk te horen!

Elk hoekje van de winkel wordt door mij uitgebreid bekeken. Er hangt ook zo veel moois! Ook de sokken garens van Onion yarns (met de brandnetel erin) hebben ze hier. Je kan nooit genoeg sokken wol hebben,  dus daar gaat een bolletje van mee!  Knitting for Olive garens zijn ook alom aanwezig, een hele wand vol in de mooiste kleuren! Kiezen is lastig, zelfs voor mij! Normaal heb ik daar nooit zo veel moeite mee, maar wel als je niet zeker weet wat je er van wilt maken..

Ken je het merk LITGL? Nou ik ook eerst niet.. Maar nu wel! Het garen van Life in the Long Grass dat in Ierland word geproduceerd is ook nog eens duurzaam! De moeite waard om deze mooie website eens te bezoeken! Met dit mooie garen ga ik waarschijnlijk zo'n mooie shawl van Stephen West breien! (laatste foto) Maar kan mij altijd bedenken, zo wispelturig als mijn ideeën soms zijn..

 

Zo, lunch time! Dat kan genoeg in Amsterdam! Ik zoek een leuk tentje op en bestel een broodje. Nog even langs de negen straatjes shoppen, want ja,  dáár zitten de leukste winkeltjes! Ik scoor nog mooie oorbellen en een fanatische zijden jurk! Wel duur, maar voor een duurzaam kledingstuk gemaakt van oude sari's waarbij je ook nog de lokale vrouwen steunt, heb ik het er wel voor over!

Mientjes breidomein bij Stephen and Penelope
Stephen & Penelope
LITLG garens

Hooks & Yarn

Een omzwerving verder op de fiets, wat een wirwar aan straatjes en drukke bedoelingen in de binnenstad! Vind ik mijn volgende bestemming: Hooks and Yarn. De derde wolwinkel die op mijn lijstje staat. Ik fiets de winkel zo voorbij! Zo verdekt staat ie tussen de rest van de winkels aan de Haarlemmerdijk. Een leuk stukje Amsterdam! Ben nog nooit deze kant op geweest, maar de moeite waard!  Zit ook een hele goeie bakker tegenover deze wolwinkel vertelde de eigenaresse mij!

 

Eerst weer een selfie, ja, het moet er wel opstaan ;-) Ook hier weer een mooie winkel in een prachtig pand! Wat gelijk opvalt zijn de bolletjes wol aan de rechter muur. Een creatief kunstwerk van twee enorme cirkels. (Zie video) Als je hier niet blij van word!!

Al snel word ik begroet door de eigenaresse achter in de winkel. Zoals altijd kijk ik eerst even rond. Al gauw valt mij op dat er voor ieder wat wils is. Van mooie strengen van Borgo di Pazzi , BC Garn, Jamieson's of Shetland ,  en Malabrigo, tot het gewone garen van Scheepjes, Lopi en Bobbiny. Ze verteld mij dat ze voor elk budget garen heeft. Van de bobo's van Amsterdam tot de vrouw met de kleine portemonnee. En dat is ook gelijk de kracht van deze winkel. Heel anders dan de Afstap en Stephen and Penelope. Als je nu nog niet kan slagen in Amsterdam, dan weet ik het ook niet meer.. Of je nu op zoek bent naar ecologische garens of niet, hier hebben ze het allebei.

 

Hier schaf ik een aantal mooie wolletjes aan van Jamieson's of Shetland. Hier kan ik weer een mooie muts mee breien in fair isle. Zijn ze heel geschikt voor! Ook valt mijn oog op prachtig glanzende strengen yak wol. Een zacht bruine tint met een zilver glans. Of ik 1 van die strengen ook gelijk tot een bol gewikkeld wil hebben.. Ik zeg geen nee! Daar gaat de streng, op een paraplu haspel naar een wol winder. In nog geen 5 minuten is de bol klaar. Fantastisch! Dat is nog eens service!

 

Wist je trouwens dat er hordes toeristen naar Amsterdam komen special voor de wol? Op zogeheten Knitting cruises. Veelal  dames vanuit Amerika. Ze doen dan Europa aan en in ongeveer twee weken tijd is het enige wat ze bezighoud: Wolwinkels bezoeken en breien onder begeleiding van bekende Amerikaanse breisters. Onder het genot van vakantie op een cruise schip.. Lijkt me heerlijk!

Helaas merkt Hooks & Yarn dit wel. De toeristen blijven weg door corona. Dus ik zou zeggen: Help ze de zomer door!

 

Na nog een heel leuk en lang gesprek met Sandra de eigenaresse van Hooks & Yarn stap ik weer op mijn huurfiets. Ik voel mij geïnspireerd en ben vol met allerlei leuke weetjes. Vooral ervaringen rijker!

Hooks & yarn
Mientjes breidomein bij Hooks & yarn
Mientjes breidomein aan de Brouwersgracht

Aan de Amsterdamse grachten, de Brouwersgracht wel te verstaan, pik ik een terrasje.. Hier kom ik even bij met een verse munt thee en een biertje. Lekkere combi overigens, moet je ze alleen niet door elkaar drinken.. Zo leuk om al die mensen te zien, de bedrijvigheid van Amsterdam en op te gaan in het leven van alledag.. 

Door een Spaanse jonge vrouw word ik aangesproken, al breiend op het terras. Of ze een foto van mij mag maken, zo bijzonder vond ze het tafereel blijkbaar. "Sure" zeg ik, "take my picture"  Ben helaas vergeten te vragen of ze de foto naar me wilde doorsturen. Wie weet duikt ie nog ergens op..

Vraagje: Heb jij als eens aan yarn shopping gedaan? Zo ja, in welke stad? Wat vond je ervan? Deel je ervaring, dat stel ik zeer op prijs! Ben zeer benieuwd!

 

Met creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.