• Duurzaam en ecologisch
  • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
  • Levertijd 1 - 2werkdagen

Socktober is here!

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 15:58

Socktober

Het is weer zo ver!! Oktober, en bij ons breisters beter bekend als Socktober! De hele maand sokken breien voor jezelf, voor een ander, een leuk kado alvast voor de kerst of om een ander mee te helpen.. een kleine daad van liefde misschien?

Maar waarom noemen wij oktober Socktober? En je kent mij nu inmiddels wel een beetje, hoe is het ontstaan?

 

Ik ga proberen in deze blog over Socktober het hoe, wat, en waarom te beantwoorden..

Er zijn vele soorten sokken en net zoveel sokkenpatronen om te breien.. Dat is ook het leuke aan het breien van de sok: Je kan er alle kanten mee op! En omdat het een niet al te groot project is, en je in een dag al een sok kan breien, blijft dit één van de favorieten. Ook op deze website vind je een aantal leuke patronen voor sokken. Neem gerust een kijkje op bij de gratis patronen, daar staan ook sokken tussen!

gestreepte sokken met kabel rand
urth yarns sokken met koffieboontjes patroon
mannen sokken, by mientjes breidoemein

Waarom Socktober?

Socktober is nu al een paar jaar bekend. Vele bedrijven en online community 's  spelen hier handig op in en stimuleren ons om mee te doen met deze trend.  Maar waarom SOCKTOBER ?  Elke nacht leven naar schatting 600.00 mensen op straat in de US. Nachten zijn vaak koud en simpele dingen zoals sokken zijn zeer schaars. Ondanks dat veel mensen doneren in de vorm van dekens en voedsel, ontbreekt het er vaak aan sokken. Het word simpel gezegd gewoon vergeten.

 

Ook in Nederland zie je dit.  Daklozen zonder sokken, maar wel met schoenen! Moet je je eens voor stellen hoe dat loopt.. Huid op leer, en koud. Heb je koude voeten, dan is de rest van je lichaam ook koud. Denk maar aan je koude voeten als je 's nachts in je bedje stapt. Hoe lang het duurt voordat je een beetje warm bent.. 

 

Socktober is in het leven geroepen door Kid President met Brad Montague . Het is een kleine daad van liefde, maar kan een groot verschil maken voor de daklozen!

 

Sindsdien is het een wereldwijd succes! En het is ook helemaal niet gek om te bedenken dat dit idee al snel werd opgepikt door de brei community. Daar konden ze wat mee!

Kid President

Hoe kun jij helpen?

Nou zijn er in Nederland wel een aantal instanties die daklozen helpen. Denk daarbij aan het Leger des Heils, Begeleid-wonen-Project, Humanitas en gemeentelijke instellingen. 

Maar zou het niet wat zijn als je een stel sokken hebt gebreid, dat je die gewoon eens weggeeft? Aan een dakloze? In jouw omgeving maak je mensen al blij met zo'n bijzonder cadeau, dus waarom ook niet deze mensen? Het is maar een gedachte..

 

Extra notitie geplaatst op 16-09-2022

 

Nu begrijp ik dat de lat om zomaar sokken te doneren aan een onbekende hoog is. Door dit probleem onder de aandacht te brengen onder jullie is er een initiatief ontstaan eind 2021 om onze medemens een warm hart onder de riem te steken.

 

 

Zo werd Warm hart warme voeten geboren!

Een initiatief van Sofie (Ulla wol) Moniek (@moniekmaakt) en Willemien (Mientjes breidomein)

Wil je graag je steentje bijdragen?

Op deze website vindt je alle informatie om sokken te breien voor iemand in jouw omgeving. Via lokale hulporganisaties kun je medemensen die op straat leven warme voeten geven. Misschien voor jou een klein gebaar, maar het kan een groot verschil maken.

 

Je kan je gebreide sokken en andere items zoals sjaals, wanten of truien inleveren bij een inzamelpunt bij jouw in de buurt of naar ons post adres in Nederland of België.

 

Heel veel dank alvast!

 

Vele sokken verder..

De sociale media staat er vol mee in Oktober.. Dames en heren die sokken breien en hun projecten showen. De mooiste creaties komen voorbij en sommigen zijn echte kunstwerkjes! 

Ik ben de tel kwijt wat betreft het breien van sokken.  Mijn eerste paar heb ik nog en draag ik ook nog steeds..  Vooral in mijn cowboy laarzen draag ik ze veel. Voor heel veel mensen heb ik al gebreid naast mijzelf en mijn man. En nog steeds krijg ik opdrachten binnen. Voor speciale voeten, want sokken met elastiek word niet verdragen. 

En zeg nou zelf, sokken breien is een daad van liefde.. Je wenst iemand warmte toe..  Veel breiplezier deze maand!

 

Hoeveel sokken heb jij al gebreid?

De sokken die te zien zijn op de foto zijn nu ook als download patroon beschikbaar.

 

Met creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.