Het proeflapje
Niet het leukste klusje, maar wel een noodzakelijke soms, het proeflapje..
Voor de één een doorn in het oog en voor de ander een leidraad. Ik moet bekennen dat ik het heel lang (lees: jaren) zonder heb gedaan, en altijd zoiets had van; we zien wel hoe het uitpakt! En natuurlijk pakte dat niet altijd uit zoals ik wilde..
Inmiddels weet ik beter en zeker nu ik ook in opdracht brei.. En er zijn meer voordelen aan het breien van een proeflapje. Daar gaan we in deze blog over hebben.
Maar waarom brei je er eigenlijk een? Hoe zit dat?

Steken verhouding
Een proeflapje heeft meestal een afmeting van 10 x 10 cm. (Engelse maat 4 x 4 inch.) Aan de hand van het proeflapje kun je de steken verhouding zien. Dat wil zeggen: hoeveel steken zijn er nodig zijn om een vierkant van 10 x 10 te breien? Het is een klein voorbeeldje van hoe je kledingstuk er uit komt te zien.
Gebruik voor het proeflapje wél dezelfde naalden en garens als die je daadwerkelijke gaat gebruiken voor het echte werk! Anders kom je alsnog voor verrassingen te staan..
Of je nu breid met dik garen of dunne garens, de afmeting blijft 10 x 10 cm. Dit kan je meten met een liniaal, maar er zijn tegenwoordig ook handige tools voor, zoals bv een gauge checker.
Hoe bepaal je de juiste steken verhouding?
Om elk bolletje wol en streng garen die je tegenwoordig koopt, zit een wikkel. Hierop staat vermeld met welke naalddikte er het beste gebreid kan worden en hoe de steken verhouding zit. Bijvoorbeeld op je wikkel staat: 23 steken (breedte) bij 34 rijen (hoogte). Nu kan je natuurlijk hiervan uitgaan, maar de een breit heel vast en de andere handwerkster breit weer heel los.. Om die reden alleen al is het heel verstandig om eerst een proeflapje te breien.. Zo weet je precies wat het beste voor jouw werkt en hoe het garen zich gedraagt.
Een proeflapje word altijd in tricot steek gebreid. Tenzij je een kant patroon of een kabel patroon hebt, brei je het proeflapje in dat patroon. Het is wel handig om meer steken op te zetten dan aangegeven. Is je proeflapje klaar, dan kun je gaan meten. Je hebt nu genoeg stof zonder kantsteken om het juiste aantal steken te meten in jouw 10 x 10 cm vierkant. In dit vierkant tel je de zogenaamde v' tjes. Het aantal in dit vierkant is jouw leidraad.
Klopt het aantal steken met jou gebreide proeflapje? Mooi! Dan kun je aan de slag met je project! Heb je nu te veel steken? Brei dan met een iets dikkere pen, bv een halve maat groter. (bv van 3 naar 3,5 mm)
Heb je te weinig steken in je proeflapje ? Brei dan met een iets dikkere naald. (bv van 3,5 naar 3mm) Check altijd of de steken verhoudingen nu wél klopt!



Eigenzinnig
Zoals ik net al vertelde, breide ik eigenlijk nooit een proeflapje. Ik ging ervan uit dat de patronen altijd wel klopten. Maar eigenzinnig als ik ben, koos ik altijd ander garen dan aangegeven, en daardoor gebeurde het wel eens dat een trui anders uitpakte dan ik voor ogen had. Eigen schuld, dikke bult! Dat is waar! Maar door mijn eigenzinnigheid, leerde ik wel experimenteren met garens!
Wat gebeurt er als ik dik garen brei op een dunne naald, of dun garen op een dikke naald? Het resultaat met het dikke garen is vaak een heel dichte en stevige structuur. Het resultaat met het dunne garen is juist heel verfijnt! Een luchtige stof.
Voor het breien van een sjaal is een proeflapje niet echt nodig. Maar wat als je nu een trui wilt breien voor jezelf of een ander? Zou toch zonde zijn als achteraf blijkt dat de maten niet helemaal kloppen..
De voordelen van het breien van een proeflapje op een rij
- Een proeflapje breien voorkomt verassingen.
- Als je wilt breien met een ander soort garen dat het patroon aangeeft. Hiermee kun je goed vergelijken of jouw garen keuze enigszins overeenkomt.
- Het proeflapje na het breien gelijk blocken. Zo kun je goed zien hoe het garen zich gedraagt en of je steken verhouding nog klopt.
- Aan de hand van het proeflapje kun je exact uitrekenen hoeveel steken je nodig bent voor je project!
- De breedte van het proeflapje is het belangrijkste! De hoogte kun je namelijk makkelijker aanpassen, de breedte niet als je eenmaal bezig bent.
Geen patroon?
Voor de durfals onder ons: Zelfs zonder patroon kun je een trui breien aan de hand van het proeflapje. Als je eenmaal weet hoeveel steken er op 10 cm staan voor een bepaalde pendikte en garendikte, kun je breien wat je wilt zonder patroon! Zolang je de maten weet van jezelf of een ander. Hoe je ook wilt dat de trui zit, strak of ruim zittend, aan de hand van het proeflapje reken je alles uit!
Maar daarover later meer..
Met creatieve groet,
Willemien
Mientjes breidomein

Reactie plaatsen
Reacties