• Duurzaam en ecologisch
  • NL: gratis verzending vanaf € 75-!
  • Levertijd 1 - 2werkdagen

Hoe brei ik een mouw zonder patroon?

Gepubliceerd op 28 juli 2022 om 16:05

Bij het breien van een trui komt heel wat kijken, en zeker als je er een zelf ontwerpt!

Er zijn er ook breisters onder ons die iets na kunnen breien van een foto. Heel knap natuurlijk, maar hoe zorg je voor de juiste verhoudingen?

Hoe krijg je bijvoorbeeld de mouw passend? Je wilt niet dat die straks te kort is, of te veel knelt.

In deze blog gaan we dieper in over het vraagstuk: Hoe een mouw te breien als ik geen patroon heb?

Inclusief een handige formule!

Begin bij het begin

Elk breisel, zeker als je geen patroon hebt, begint bij het proeflapje. Dat is je basis en je leidraad. Elke designer, en ook ik, breit eerst een proeflapje. Aan de hand van het proeflapje kun je alles uitrekenen! Van het aantal op te zetten steken voor een bepaalde maat tot het aantal af te kanten steken voor bv je mouwkop.

 

In deze blog lees je alles over het proeflapje

 

In dit voorbeeld gaan we uit van de tricotsteek, dus het proeflapje wordt ook in tricot steek gebreidt. Dit is in beginsel het makkelijkst om mee te beginnen.

Meten is weten

Zoals bij veel dingen in het leven, geldt ook hier: Meten is weten! Dus hoe lang is de te breien arm? Wat is de pols dikte? En hoe wijdt mag de mouw worden? Ook is het handig om te weten wat de maat is van de bovenarm. Vaak gaat dit samen met de diepte van het armsgat. Daarover later meer..

 

Een van mijn eerste vragen is ook altijd als ik brei in opdracht: 'Zijn er ook afwijkende maten waar ik rekening mee moet houden?'

Zo heb ik voor een jongeman die op zoek was naar een Ierse Aran trui de armlengte aangepast met wel ruim 7 cm. Omdat bij reguliere truien de armlengte altijd te kort was bij hem, kon ik dat nu mooi aanpassen.

En bij een dame die graag een lang gebreid vest wilde hebben, gaf aan brede schouders te hebben. Dit is redelijk makkelijk op te lossen door het armsgat iets langer te breien en minder uit te diepen. 

bol wikkel
boord opzet
gebreide mouw in ecru zonder patroon

De formule

Voorbeeld: 

Op de wikkel staat dat je om een vierkant te breien van 10 x 10 cm, je 23 steken nodig bent en 34 rijen op naald 3,5. Brei altijd een proeflapje om te checken of dit klopt! Het kan nml zijn dat je strak breit of iets los. Aan de hand van het proeflapje kan jij zien of de stekenverhouding klopt.

 

 

Om te berekenen hoe je aan de hand van de steken verhouding de juiste maat gaat breien deel je het aantal steken door 10. In dit geval: 23: 10 = 2,3. Voor 1 cm ben je dus 2,3 steken nodig! 

 

 

We gaan uit van een vrouw met een maatje 44. De lengte van haar arm is 44,5 cm. Reken daar 1 tot 2 cm extra bij. De gemeten maat is zonder boord. Haar polswijdte is 19 cm, en haar bovenarm meet 34,5 cm. De arm diepte meet 21 cm.

Voor de actuele vrouwen maten die nu gehanteerd worden verwijs ik je graag naar de pagina van de Craft Yarn Council.

De te breien mouw

De mouw die we gaan breien mag een ruime fit hebben. We gaan een 5 tal cm bij de arm diepte optellen = 26 cm. Doe dit x 2 = 52 cm. Dit is de maat voor de bovenkant van de mouw. De mouw wordt aan de bovenkant in 1x afgekant.

 

Om een mouw te breien begin je meestal bij de boord. * De boord maken we 1 cm groter, = 20 cm. Om 20 cm te breien zijn er 46 steken nodig. (2 x 23 steken voor 10 cm)

Hoe je het boordpatroon in dit geval breidt, is niet belangrijk. Dit heeft geen gevolgen voor de rest van de mouw. Brei de boord 5 cm lang. Meerder hierna verdeeld 16 steken = 62 steken totaal.

We weten dat de bovenkant van de mouw 52 cm gaat meten. Om daar te komen moeten we steken meerderen, Maar om de hoeveel steken moet je meerderen zodat het mooi gelijkmatig is verdeeld?

 

Daar is een rekensom voor!

Eerst gaan we bereken hoeveel steken er nodig zijn voor de bovenkant van de mouw. Dat gaat als volgt: 52 cm x 2,3 = 119,6. Dit ronden we af naar boven = 120 steken zijn er nodig voor de bovenkant van de mouw.

120 steken - 62 steken van de boord = 58 steken : 2 = 29 steken meerderen aan beide zijden van de mouw. (er zijn twee zijkanten aan de mouw die gelijkmatig verdeeld gemeerderd moeten worden)

 

Nu weten we het aantal te meerderen steken! Maar om de hoeveel naalden moet dit gebeuren?

Nu nemen we weer het aantal steken van de bovenkant mouw, maar ditmaal delen we dat door het aantal te meerderen steken. Dus 120 : 29 = 4,137. Dit kunnen we afronden naar beneden. Het aantal te meerderen steken is dus om de 4 naalden/ ook wel elke 4e naald.

 

Nu weet je hoe de mouw te breien! De mouwlengte bedraagt nu 44,5 + 2 cm = 46,5 + 5 cm boord lengte = 51

 

Je kan ook uitgaan van het aantal te breien rijen. Je weet dat er 34 rijen in 10 cm zitten. Rekenvoorbeeld: 34 rijen : 10 = 3,4  x 51,5 cm = 175 naalden

 

 

* brei alle steken van de mouw tussen kantsteken

Afwijkende maten

Maar vaak zijn er afwijkende maten. Immers, geen één vrouw is gelijk en haar maten ook niet.  En wat betreft het breien en aanpassen van een mouw, lijkt dit moeilijker dan dat het in werkelijkheid is!

Voor extra lange armen brei tussen de meerderingen bv een naald extra. Voorbeeld: in plaats van om de 4 naalden te meerderen, meerder je om de 6 naalden. Zo brei je mooi gelijkmatig verdeeld in patroon een langere arm lengte.

Hetzelfde geldt voor kortere armen, maar dan anders om. Brei minder naalden tussen de meerderingen.

 

Voor bredere bovenarmen (biceps) dan aangegeven in het Craft Yarn Council   brei het verschil in cm (eigen maat gemeten - de cm in de chart) Je weet hoeveel steken er in een cm zitten met het garen waar je mee breit. Meerder dus simpelweg een aantal extra steken!

 

Voorbeeld:

We gaan nog steeds uit van de vrouw met maatje 44.

In de chart staat aangegeven dat de bovenarm zou moeten meten (upper arm) 34,5 cm. Nu meet jouw bovenarm 37,5 cm. Het verschil is dus 3 cm. Volgens de formule hierboven bestaat 1 cm uit 2,3 steken. Doe dit maal 3 cm = 6,9 steken. Je kan geen halve steken breien, maar rond het getal naar boven toe, is 7 steken. Deze kan je moeilijk door de helft delen, dus breien we er 1 extra bij, 8 steken in totaal zijn er nodig.

Meerder aan beide kanten van je mouw nu dus nog 4 maal een extra steek om het passend te krijgen. Het is ook mogelijk om extra steken te meerderen verdeeld in het breiwerk bij de bovenarm. Dit gaat het makkelijkst als je niet in patroon breit.

 

Om het geheel straks mooi in het armsgat te zetten, kun je deze 4 steken ook extra breien in de mouw afschuining van het voor- en achterpand.

Zo, ik hoop je met deze blog weer creatieve inspiratie te hebben geven!

Heb je eenmaal een beetje door hoe het werkt met het aantal steken en centimeters, dan ben je al aardig op weg om jouw eigen trui te ontwerpen!

 

Mocht je nog willen reageren op dit artikel, dan is daar plaats voor onderaan deze blog.

Met creatieve groet,

 

Willemien

Mientjes breidomein


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Merel Ris
10 maanden geleden

Wat bedoelt u met om de 4 toeren meerderen.
Meerder elke 4e of 5e toer?
En bedankt voor uw uitleg.

Groeten Merel Ris

Anuschka
4 maanden geleden

Alvast hartelijk dank voor je uitgebreide logische uitleg ! Super! Maar nog 1 kleine vraag. De uitleg van de stekenberekening van de boord snap ik, maar na de boord moet je 16 steken meerderen om dan te starten met 62 steken. Hoe komt u aan die 16 en 62 ? Groetjes noesch

CharlesDiaky
4 maanden geleden

https://clck.ru/34acZr

ThomasKep
2 maanden geleden

Hi!? Maurya is here.I have been working with a team of professionals for 5 years. I am highly Professional in Press release writing. I can distribute your press release on almost all major websites. You can trust me to craft the perfect press release writing or whatever else you need. Every piece of work is uniquely tailored to each client's needs. Feel free to contact me. Super excited to work with you.

Here is websites List:

1000$ per post permanent for all sites bulk deal
50$ per post

https://www.canadiannewstoday.com/
https://www.thetelegraphnewstoday.com/
https://www.timesofnetherland.com/
https://www.washingtontimesnewstoday.com/
https://www.australiannewstoday.com/
https://www.bloombergnewstoday.com/
https://www.cnbcnewstoday.com/
https://www.bostonnewstoday.com/
https://www.oxfordnewstoday.com/
https://www.irishnewstoday.com/
https://www.chinaworldnewstoday.com/
https://www.crunchbasenewstoday.com/
https://www.topeuropenews.com/
https://www.dailyexpressnewstoday.com/
https://www.thesunnewstoday.com/
https://www.huffingtonposttoday.com/
https://www.nationalposttoday.com/
https://www.germaynewstoday.com/
https://www.scotlandnewstoday.com/
https://www.maltanewstime.com
https://www.mirrornewstoday.com/
https://www.timesofspanish.com
https://www.italiannewstoday.com/
https://www.turkeynewstoday.com/
https://www.walesnewstoday.com/
https://www.washingtonposttoday.com/
https://www.thestarnewstoday.com
https://www.theindependentnewstoday.com/
https://www.spanenewstoday.com/
https://www.chroniclenewstoday.com
https://www.dutchnewstoday.com/
https://www.dwnewstoday.com/
https://www.dailymirrornewstoday.com/
https://www.thequintnewstoday.com/
https://www.portugalnewstoday.com/
https://www.dailyheraldnewstoday.com/
https://www.dailystarnewstoday.com/
https://www.dailytelegraphnewstoday.com/
https://www.dwnewstoday.com/
https://www.europeannewstoday.com
https://www.frenchnewstoday.com
https://www.guardiannewstoday.com/
https://www.headlinesworldnews.com/
https://www.livemintnewstoday.com/
https://www.neatherlandnewstoday.com/
https://www.neweuropetoday.com/
https://www.norwaynewstoday.com/
https://www.postgazettenewstoday.com/
https://www.republicofchinatoday.com/
https://www.reuterstoday.com/
https://www.russiannewstoday.com/
https://www.switzerlandnewstoday.com/
https://www.thedailymailnewstoday.com/
https://www.thedailytelegraphnewstoday.com/
https://www.theexpressnewstoday.com/
https://www.theheraldnewstoday.com/
https://www.theirishtimesnewstoday.com/
https://www.forbesnewstoday.com/
https://www.britishnewstoday.com/
https://www.themetronewstoday.com/
https://www.theirishtimestoday.com/
https://www.themirrornewstoday.com/

CharlesEpina
2 maanden geleden

Top News Sites for guest post

https://www.topworldnewstoday.com/
https://www.nytimesnewstoday.com
https://www.cnnworldtoday.com
https://www.rtnewstoday.com
https://www.aljazeeranewstoday.com
https://www.canadiannewstoday.com/
https://www.thetelegraphnewstoday.com/
https://www.timesofnetherland.com/
https://www.washingtontimesnewstoday.com/
https://www.australiannewstoday.com/
https://www.bloombergnewstoday.com/
https://www.cnbcnewstoday.com/
https://www.bostonnewstoday.com/
https://www.oxfordnewstoday.com/
https://www.irishnewstoday.com/
https://www.chinaworldnewstoday.com/
https://www.crunchbasenewstoday.com/

Kennethusals
2 maanden geleden

Top News Sites for guest post

https://www.spanenewstoday.com/
https://www.chroniclenewstoday.com
https://www.dutchnewstoday.com/
https://www.dwnewstoday.com/
https://www.dailymirrornewstoday.com/
https://www.thequintnewstoday.com/
https://www.portugalnewstoday.com/
https://www.dailyheraldnewstoday.com/
https://www.dailystarnewstoday.com/
https://www.dailytelegraphnewstoday.com/
https://www.europeannewstoday.com
https://www.frenchnewstoday.com
https://www.guardiannewstoday.com/
https://www.headlinesworldnews.com/
https://www.livemintnewstoday.com/
https://www.neatherlandnewstoday.com/

ErvinProme
een maand geleden

Top news Sites ,Where i can add guest post.
Here is Sites:
https://www.topworldnewstoday.com/
https://www.nytimesnewstoday.com
https://www.thetelegraphnewstoday.com/
https://www.timesofnetherland.com/
https://www.washingtontimesnewstoday.com/
https://www.australiannewstoday.com/
https://www.bloombergnewstoday.com/

Irinaabasy
een maand geleden

https://clck.ru/34acem

Jeremyfreda
een maand geleden

Top News Sites where i can provide guest post
Here is list :
https://www.irishnewstoday.com/
https://www.chinaworldnewstoday.com/
https://www.crunchbasenewstoday.com/
https://www.topeuropenews.com/
https://www.dailyexpressnewstoday.com/
https://www.thesunnewstoday.com/
https://www.huffingtonposttoday.com/
https://www.nationalposttoday.com/
https://www.scotlandnewstoday.com/
https://www.maltanewstime.com
https://www.mirrornewstoday.com/
https://www.timesofspanish.com
https://www.italiannewstoday.com/
https://www.turkeynewstoday.com/
https://www.walesnewstoday.com/
https://www.washingtonposttoday.com/
https://www.thestarnewstoday.com
https://www.theindependentnewstoday.com/
https://www.chroniclenewstoday.com