• Duurzaam en ecologisch
  • Gratis verzending vanaf € 95,-!
  • Levertijd 1-3 werkdagen
Home » Galerij » Eco

Ecologische wol en garen lijst

Adriafil:  De ecogarens in hun collectie zijn WoCa Adriafil (wol en canabis) en WoLi Adriafil (wol en linnen)

Baa Ram Ewe Pip : Garen van 100% Britse schapenwol

BC Garn: Luxe garens gemaakt van natuurlijke vezels. Linnen, zijde katoen en wol vind je in deze collectie. Deens ecologisch garen bedrijf. Vele garens zijn GOTS gecertificeerd.

Boerderijwol: Eco gecertificeerde wol, afkomtig uit Sloveense spinnerijen. 100% wol. Ook kamelen wol verkrijgbaar.

Borgo de Pazzi: De naam zegt het al; Italiaans! Een van de weinige merken met óók veel plantaardige vezels in de collectie. o.a garens van eucalyptus snippers, ook wel Lyocell genoemd. Ook linnen en katoen zit in de collectie.

Drops design: Garens uit noorwegen van Garn studio. Katoen, alpaca en 100% wol. Let wel op! Bij sommige garens word nog gebruik gemaakt van een polyester vezel.

Eco Jeans garenDat je van ‘afval’ mooie producten kunt maken, bewijst deze collectie garen. Oude spijkerbroeken en petflessen worden gerecycled en tot een heerlijk zachte draad gesponnen. 

Erika Knight garens: Combinaties met linnen, wol en plantenvezels.

Fonty: Garens van het Franse platteland. Alles hebben ze in eigen beheer en zijn transparant over de herkomst van het materiaal.

Garthenor: Britse (Wales) biologische ongeverfde wol GOTs gecertificeert.

Highland wool: 100% puur Peruaanse hoogland wol.

Hjertegarn: Deense wol fabrikant. Garens van linnen, zijde, wol bamboe en katoen voor een zacht prijsje.

Katia: Katia Fair cotton  GOTS  o.a. merino wol, lamswol, alpaca wol, mohair, zijde, en katoen.

Kid silk: Zachte garens van mohair en zijde

Kremke sool wool: Garen van de allerfijnste materialen, waaronder moerbeizijde en yak wol.

Lamana: exclusieve Peruaanse garens die worden gesponnen in Italiaanse spinnerijen. Hechten veel waarde aan diervriendelijk produceren en goede arbeidsomstandigheden voor het personeel.

Lang yarns: niet alles van Lang yarns is ecologisch, je moet even zoeken.. O.a de baby cotton is biologisch. Ook Canapa = 100% hennep vezel, en de Donegal Tweed, wol garen.

Lana Grossa: Geproduceerd in Italië. Ook hier even zoeken, want lang niet alles is ecologisch! De lijn Linea Pura is dat wel en GOTS gecertificeerd.

Malabrigo: Wol afkomstig van schapen uit Uruguay. Handgeverfd. Familiebedrijf.

Manos del Uruguay:  Manos creëert garens die mooi, ethisch en duurzaam zijn. Van het vervaardigen tot het verven, alles is in eigen productie. Koop je dit garen, dan ondersteun je de ​​Uruguayaanse vrouw, en help je haar om haar familie te onderhouden.. Manos del Uruguay is lid van de WFTO, World Fair Trade Organization sinds 2009.  

Moeke Yarns: Garens uit Roemenië, dichter bij de natuur vind je het niet! Dit puur en Roemeens garen is rustiek en heeft toch een bepaalde zachtheid door een eigenzinnig productie proces. In dit proces zijn alleen natuurlijke middelen gebruikt.  

Mondial, Bio soft en Coton soft: Biologisch en hypoallergeen katoen. Zeer zacht! Het merk draag de GOTS certificering.

MoYa: Ecologisch katoenen garen, uit Zuid Afrika. Natuurlijk en hand geverfde garens. Niet gemerceriseerd katoen!

mYak: Garens uit Tibet. mYak neemt haar wol rechtstreeks af van van de nomadische Tibetaanse herders, en kunnen daardoor in hun eigen levensonderhoudt voorzien. De wol wordt ambachtelijk verwerkt tot garens in vooraanstaande traditionele spinnerijen in Italië.

Onion yarns:  Vooral sok garens. Deze hebben wol en brandnetel vezels. En organisch katoen.

Phildar: o.a. Phil Merinos is van 100% merino wol. Phil Ecojean is gemaakt van 100% gerecyclede vezels.  Phil Ecocoton bestaant uit 100% biologische katoen en er zijn er nog wel een paar in deze lijn. Ook hier geld, let op en lees het label/beschrijving!

Rainbow organic: 100% biologisch katoen met GOTS certificering.

Retrosaria: Portugese wol, o.a sokkenwol, robuuste garens en merino wol.

Rico garens: De Super kid mohair (Mohair en zijde) en Rico luxury Hand-dyed Happines garens komen uit Peru. Deze zijn verantwoord geproduceerd.

Rosario 4: Garens van biologische katoen en gerecyclede garens. GOTS

Rosy Green Wool: Duitse merino wol uit München. GOTS gecertificeerd. Superzacht en fairtrade.

Scheepjes organicon: GOTS gecertificeerde katoen. Scheepjes is een zeer bekend merk, dat we vooral kennen door hun goedkope garens en acryl varianten. De laatste tijd zijn ze ook bezig om meer duurzame garens te ontwikkelen. En voor een leuke prijs! 

Schoppel Wolle Admiral Hanf:  Het eerste duurzame sokkengaren met milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare polyamide. 

Urth Yarns: Gemaakt van een fijne kwaliteit mulesing free merino wol en met natuurlijke materialen geverfd!

Vinnis colours: Specialist in eerlijke katoen en bamboe garens. Gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika. Koop je Vinnis Colours garens, dan draag je bij aan economische groei en zelfstandigheid van vrouwen uit economisch achtergebleven landelijke gebieden in Zuid-Afrika. Alles gebeurt met de hand: van het verven van de garens tot het draaien van handzame bolletjes. De katoen wordt duurzaam verbouwd en is BCI (Better Cotton Initiative) gecertificeerd. Voor het verven gebruikt Vinni Oeko-Tex gekeurde stoffen.

Wool and the gang:  Crazy sexy Wool is een chunky wol uit Peru. Super gemakkelijk om mee te breien. Dit garen is een luxegaren van een hoge kwaliteit. Het komt van blije Peruviaanse schapen, het is natuurlijk, biologisch afbreekbaar en ‘easy care’.

 


GOTS certificering

GOTS is een afkorting van Global Organic Textile Standard.

Het is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwerking ervan tot kledingstukken, en in ons geval: wol en garens. Tenminste 70 procent ( Made with organic) of minstens 95 procent ( Organic) van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan.

Het keurmerk verzekert dat het textiel biologisch geproduceerd is en heeft eisen die het hele productproces beslaan. Dit keurmerk kan dus gelden voor alle stappen van de productie keten. Van het verbouwen van de grondstoffen tot de fabrieken, spinnerijen, ateliers etc. Als de hele lijn en elk onderdeel GOTS gecertificeerd is, krijgt het eindproduct dit keurmerk. 

Het keurmerk word alleen toegepast op de volgende vezels:

  • katoen
  • zijde
  • wol
  • linnen
  • hennep

 

voor meer info:https://keurmerkenwijzer.nl/keurmerken/global-organic-textile-standard/

 

Zie ook mijn blog over ecofriendly garens