• Opheffingsuitverkoop!
  • Alle producten 70% korting!
  • Gebruik de code: MB70PROCENT

Sokken breien


Op deze pagina leg ik uit hoe je de hiel kan breien op 3 verschillende manieren. Incl. begeleidende foto's om het zo duidelijk mogelijk te maken voor jou! Kom je er nog steeds niet uit? Boek dan een sokken brei les! 

 

  • de Hollandse hiel
  • de Franse hiel, ook wel 'V-vormige hiel' of 'ronde hiel'
  • de boemerang hiel ook wel 'German short row heel', 'zandloper hiel' of 'jojo hiel'

Voor een compleet overzicht incl. het opzetten van de steken, is een download beschikbaar. Scroll hiervoor naar beneden ↓

Hollandse hiel

Deze hiel staat bekend om zijn goede pasvorm, en is vierkant van model. We beginnen bij de grote hiel. Deze geeft straks de hielhoogte aan. Het is ook mogelijk om de grote hiel versterkt te breien. Dat zal ik hier ook behandelen. Dit is vooral handig om slijtage tegen te gaan.

 

Grote hiel

Brei over de laatste en eerste naald (2 x 16 steken = 32 steken) alle steken recht. Plaats alle steken op 1 naald. Keer je werk, je hebt nu de averechte kant voor je. Brei de eerste 3 steken recht, de volgende 26 steken averecht en de laatste 3 steken recht. Keer je werk. *Brei de volgende toer alle steken in rechte tricot steek. Keer je werk. Brei de eerste 3 steken recht, en de volgende 26 steken averecht. De laatste 3 steken brei je weer recht*.  Herhaal wat tussen de * staat. Brei tot je 30 toeren in totaal hebt.

 

Op deze manier ontstaat er langs de zijkanten een ribbelpatroon. Dit vergemakkelijkt straks het opnemen van de steken langs de zijkant.

Verstrekte grote hiel

Begin net als de gewone grote hiel over 32 steken. Begin aan de goede kant (tricot)

GK: * 1 recht, 1 recht afhalen*  herhaal wat tussen de * staat tot einde toer.

VK: Brei alle steken averecht.

Herhaal deze twee toeren totdat je het juiste steken aantal hebt.

 

Kleine hiel (of hielkapje)

De kleine hiel word gebreid  over de 32 steken van de hiel. Verdeel de steken denkbeeldig of met steekmarkeerders in. Een goede verhouding is 10/12/10  (zie ook tabel)

 

In de kleine hiel gaan we steken minderen.

 

Begin met een averechte naald ( je breit terug) en brei het eerstgenoemde aantal steken. Brei dan het aantal middensteken, maar brei de laatste steek hiervan samen met de volgende steek van de laatste groep steken (10) = 1 steek geminderd. Keer het werk.

 

Op de rechternaald staan nu 9 ongebreide steken. Laat deze staan, je gebruikt ze alleen in de averechte toeren.

 

 Haal de 1e steek averecht af, met de draad achter het werk. (telt als 1 steek) Brei 11 steken recht, waarvan je de laatste steek recht afhaalt, brei de volgende steek uit het groepje van 10,  en haal de afgehaalde steek over. (= 1 steek geminderd) Keer het werk.

 

Op de rechternaald staan nu 9 ongebreide steken. Laat deze staan, je gebruikt ze alleen in de rechte toeren.

 

(Je hebt nu dus zowel in de teruggaande naald als in de heengaande naald steeds steken in de wacht staan. Deze steken worden met elke toer minder, aangezien je steeds 2 steken samen breit in elke toer)

 

Volgende toer (teruggaande naald)

 Brei de volgende steken weer averecht, en begin met 1 steek averecht afhalen, met de draad voor het werk. Brei de middelste 11 steken averecht waarvan de laatste steek weer word samen gebreid met de volgende steek. (totaal 12 steken voor het middenstuk, en nu 8 steken voor het laatste stuk)

 

Volgende toer (heengaande naald)

Brei de volgende steken recht. Begin met 1 recht afhalen, met de draad achter het werk, brei de volgende 11 steken recht, waarvan je de laatste recht afhaalt. Brei de volgende steek uit het groepje van de 8 wachtende steken, en haal de afgehaalde steek over.

 

Brei de kleine hiel tot de zijkant steken op zijn. Eindig met een rechte naald.

 

De Franse hiel

Deze hielvorm geeft een goede pasvorm voor hoge wreven. Hij is driehoekig van model en snel gebreid. Doordat je meer steken overhoud na het breien van de kleine hiel, houd je meer ruimte over je wreef!

Brei de grote hiel net zo als de Hollandse hiel. Het verschil zit hem in de hielkap.

Houd je werk met de goede kant voor, dat is de tricot kant. Plaats een steekmarkeerder in het midden van de steken = na de 16e steek. (Aan beide kanten van de markeerder staan 16 steken)

GK: 1 steek averecht afhalen, brei recht tot 2 steken ná de steekmarkeerder, AAB* 1 recht. Draai je werk om.

VK: 1 steek averecht afhalen, brei averecht tot 2 steken  de steekmarkeerder, 2 steken averecht samen breien, 1 steek averecht. Draai het werk om.

GK: 1 steek averecht afhalen, brei tot recht tot 1 steek voor het gat (zie foto) Haal deze steek af samen met de volgende steek, zet ze gedraaid terug op de naald en brei ze samen.

Keer je werk.

VK: 1 steek averecht afhalen, brei averecht tot het volgende gaatje (9 steken) laat de steek vóór het gaatje staan, brei deze samen met de volgende steek, 1 averecht, keer je werk.

GK: 1 steek averecht afhalen, brei recht tot de steek vóór het gaatje, haal de volgende 2 steken af en zet gedraaid weer terug Brei deze twee samen. 1 recht. (zie foto)

 

Herhaal de laatste twee toeren tot de steken op zijn. Brei nog een laatste toer recht om uit te komen aan de linkerkant zodat je straks makkelijker de steken kunt opnemen voor de spie.

 

*steek afhalen, afhalen, de twee afgehaalde steken verdraaid terugzetten en samen breien.

 

Brei nog een laatste toer recht om uit te komen aan de linkerkant zodat je straks makkelijker de steken kunt opnemen voor de spie.

 

De boemerang hiel

Deze hiel brei je net als de andere hielen over de helft van het aantal steken. Je maakt in de eerste helft de toeren steeds korter, en in de tweede helft de toeren weer langer. Eén voordeel van deze hiel, is dat je straks geen spie meer hoeft te breien! Je kan direct door naar de voet. Het is wel een lage hiel. Houd daar rekening mee als je het been breit.

 

Deel de steken denkbeeldig in of plaats steekmarkeerders volgens de breitabel voor de hiel. Bv 10/12/10

Eerste helft

Begin met alle steken (32) recht te breien. (zie ook foto)

Keer je werk. Haal met de draad vóór het werk, met je rechternaald de eerste steek af. Doe dit door de naald achter in de steek te steken, en trek de draad naar rechts toe strak aan. Je ziet dat er nu twee draden op de rechternaald komen te staan. (dubbele steek) Sla de draad die voor het werk lag, om de rechternaald heen en brei de rest van de steken averecht.

Keer je werk.

Volgende toer. Steek de naald met de draad vóór het werk (GK) achter in de lus en haal af. Trek de draad stevig aan. Er ontstaan nu twee draden op de rechternaald. (dubbele steek) Sla de draad die voor het werk lag om de rechternaald en brei alle steken recht tot aan de dubbele steek van de vorige toer. Deze word niet gebreid.

Keer je werk. (met de dubbele steek)

Volgende toer (VK) Haal de volgende steek af, met de draad vóór het werk. Steek de naald achter in de lus en trek strak aan. Sla de draad nu om de rechternaald heen = dubbele steek. Brei de rest van de steken averecht tot aan de volgende dubbele steek. Brei deze niet!

Keer je werk.

 

Volgende toer (GK) Steek de naald met de draad vóór het werk (GK) achter in de lus en haal af. Trek de draad stevig aan. Er ontstaan nu tee draden op de rechternaald. (dubbele steek) Sla de draad die voor het werk lag om de rechternaald en brei alle steken recht tot aan de dubbele steken van de vorige toer. Deze word niet gebreid.

Keer je werk. (met de twee dubbele steken)

Brei zo door tot er op de linker naald en de rechter naald 10 maal een dubbele steek staat. Eindig met een averechte toer. In het midden staan er 12 steken in de wacht. 10/12/10

Keer het werk en brei nu twee toeren in het rond. Brei daarbij de dubbele steken samen in de achterste lus.

Tweede helft

Brei over de helft van het aantal steken, net als zonet. We gaan de toeren weer langer maken. Houd de hielverdeling van 10/12/10 aan voor de volgende toer.

 

Brei de steken recht tot aan de laatste 10 steken van de rechternaald. Brei 1 steek extra. Keer je werk.

Volgende toer (VK) Brei een dubbele steek, net zoals in de eerste helft. Brei tot de laatste 10 steken van de naald, Brei 1 extra averecht. Keer je werk.

Volgende toer (GK) Brei een dubbele steek, brei de overige steken recht tot aan de dubbele steek van je linker naald. Brei de dubbele steek samen door de naald achter in de lus te steken. Brei nog 1 steek recht. Keer je werk.

 

Volgende toer (VK) Brei een dubbele steek (steek de naald door de achterste lus met de draad vóór het werk. Trek de draad strak aan en sla het om de rechternaald)

Brei de rest van de steken averecht tot aan de dubbele steek. Brei deze samen door ze averecht samen te breien. Brei nog 1 steek averecht.

Volgende toer (GK) Brei een dubbele steek en brei de overige steken recht tot aan de dubbele steek. Brei deze samen, brei nog 1 recht. Keer je werk.

 

Ga zo door tot alle steken op zijn. Eindig met een rechte toer. De boemerang hiel is nu klaar!

 

Foto: De ‘Fish kiss lips’ hiel

Breitabel

Met deze uitgebreide breitabel weet je altijd hoeveel steken je moet opzetten voor je sok! Of je nu dikke wol, medium of dunne sokken wol gebruikt, met deze tabel kom jij er wel uit! Download hem, print hem uit, stop hem in je brei-tas en neem je tabel overal mee naar toe!

breitabel voor sokken breien
PDF – 157,0 KB

Sokken breien voor het goede doel

Doe mee en brei voor het goede doel! Wil je weten hoe? Op www.warmhartwarmevoeten.nl zie je hoe je mee kunt breien. Wil je op een andere manier helpen? Ook dat is mogelijk!

in samenwerking met

@Ullawol

@Moniekmaakt